Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leo Perutz

Noću pod kamenim mostom

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 12/2020.
  • 312 str.,, tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401096
  • Cijena: 23.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjigom "Snijeg svetog Petra" Leo Perutz je sa zakašnjenjem od gotovo cijeloga stoljeća stupio pred hrvatsko čitateljstvo, a sad se predstavlja romanom "Noću pod kamenim mostom".

Teoretičari se muče u potrazi za usporedbama i odrednicama, pritom spominjući metafiziku, fantastiku, kriminalni roman i magični realizam. Znakovito je i što se Perutz sviđao ili se sviđa Calvinu, Borgesu, Brochu i Kehlmannu, za koje sve vrijede bar neke od gore spomenutih apstraktnih kategorija. Perutzovo pisanje međutim možda najviše nalikuje Poeovu. Pišući o Johnu Burnsideu, Miljenko Jergović spomenuo je pojmove „iznevjereni krimić“ i „iznevjereni horor“. Oni dobro opisuju i Poeov i Perutzov postupak. Njihov je konačni cilj književna estetika, a ne otkrivanje ubojice ili rasplitanje složenih i teško razumljivih događanja. 

Kažemo li da su likovi i elementi romana "Noću pod kamenim mostom" car Rudolf II., lijepa Esther, supruga trgovca Mordechaia Meisla (ime mu je sugestivno poput Moriartyjeva) i rabin Löw, zatim ruža i grm ružmarina pod starim mostom, pa onda protok vremena i opći pomor, svatko se mora zapitati kako je sve to moguće povezati u iole koherentnu radnju i tekst, no Perutzu to uvijek uspije: štoviše, on hotimice kreće od začudnih pretpostavki da bi svoju vještinu iskazao prikazujući ih naposljetku kao logične. 

Perutz je kao Poe majstor atmosfere, njegovi romani pozicionirani su na rub stvarnosti odnosno mimeze i onda vješto vođeni po tome rubu.

Leo Perutz, rođen u Pragu 1882. godine, jedan je od najznačajnijih austrijskih književnika 20. stoljeća. Svoj prvi roman, "Treći metak", Perutz je napisao dok se oporavljao od rane zadobivene u Prvom svjetskom ratu. Sve u svemu napisao je jedanaest romana, mahom povijesnih, u kojima je uzbudljiva radnja prožeta elementima fantastike i metafizike. Suvremeni kritičari njegov stil povezuju s magičnim realizmom. Perutz je iznimno cijenjen od svojih književnih kolega ‒ hvalili su ga Italo Calvino, Graham Greene, Jorge Luis Borges, Hermann Broch, Ian Fleming, Daniel Kehlmann, a od 80-ih godina prošlog stoljeća njegov književni opus doživio je revalorizaciju kojom je Perutz smješten među klasike ne samo austrijske nego i svjetske književnosti.a

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –