Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tiit Aleksejev

Hodočašće

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 03/2021.
  • 312 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593235
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Unutar zidina samostana vrtlar Dieter se sa sjetom prisjeća svoga mladalaštva, a čitatelje iz mirne i blage prirode uskoro naglo premješta u pustolovinom ispunjene poljane, tjesnace i utvrde Prvog križarskog rata, u kojem se, kockom sudbine, i sam pronašao. Počevši kao običan pomoćnik jednoga kroničara, mladi Dieter među križarima nije bio ni onaj od plemstva ni onaj od viteštva, no njegov hrabar duh, rječitost i mudrost vrlo su ga brzo doveli na mjesta o kojima nikada nije mogao ni sanjati. 

Put prema Svetoj zemlji, koji je započeo davne 1095. godine, za Dietera je zaista hodočašće, i to ono na kojem se otkrivaju sve istine i laži o prijateljstvu, vjeri i ljubavi, kao i prave vrijednosti jednoga zemaljskog života.

"Hodočašće" Tiita Aleksejeva, roman za koji je ovaj cijenjeni estonski autor primio Nagradu europske unije za književnost, epska je priča o bitkama srednjega vijeka. Nenametljivo, neposredno i vješto opisujući povijesne okolnosti križarskih ratova i mnoštvo kultura koje su u njima sudjelovale, Aleksejev je napisao povijesni roman koji je u pravom smislu avanturistički, a junak njegova svijeta nezaboravna je ličnost kroz čiju je vizuru pravi užitak pratiti i pijane ratne pregovore i oštre povijesne sukobe.

Iz medija:

Hodočašće je prije svega promišljanje o međuljudskim odnosima, o odanosti, ljubavi i izdaji. I dok je autor vrlo točan u rekonstrukciji srednjovjekovnog svijeta, unutarnji svijet likova i upotreba jezika dovoljno su osuvremenjeni da izazovu u čitatelju posvemašnju simpatiju i zanimanje.
Estonian Literature

Opsežan roman Hodočašće rezultat je upravo studioznog proučavanja perioda križarskih ratova i izvanredne, duhovite i mudre autorove književne inteligencije.
Viktor Stefanović, Glif

Hodočašće Tiita Aleksejeva osuvremenjuje tradiciju estonskog povijesnog romana.
Hannu Marttila, HS

Pisac, školovan za povjesničara, između faktografije i opisa borbi, daje svojem tekstu trenutke predaha kroz humor pa čak i apsurdne detalje svakodnevnice.
Kari Salminen. Turun sanomat

Tiit Aleksejev (Kohtla-Järve, 1968.) estonski je dramatičar i romanopisac. Studirao je povijest na Sveučilištu Tartu, a radio je kao estonski diplomat u Francuskoj i u Belgiji. Roman prvijenac, "Valge kuningriik", žanrovski krimić, napisao je 2006. godine i s njime je osvojio nagradu Betti Alver za najbolji debitantski roman. Drugi roman, "Hodočašće", koji je napisao 2008., prvi je dio trilogije povijesne fikcije koji mu je osigurao Nagradu Europske unije za književnost. Dosad je objavio i drugi dio te trilogije, "Kindel linn" (2011.), a povijesnim se temama bavi i u dvjema dosad objavljenim dramama, "Leegionärid" (2010.), za koju je 2011. primio nagradu Virumaa Literary Award, i "Kuningad" (2014.). Živi i radi u Estoniji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –