Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michael Köhlmeier

Idila sa psom koji se utapa

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 04/2021.
  • . 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401157
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Stara Rajna. Dvojica muškaraca šeću obalom, zadubljeni u razgovor. Debela je zima, bočni rukavci rijeke zaleđeni su, međutim, topli fen najavljuje proljeće i odmrzavanje. Iznenada ugledaju velikoga crnog psa kako im izdaleka preko leda trči ususret. Odjednom led puca, pas propada i nađe se u smrtnoj opasnosti. Jedan od muškaraca odlazi po pomoć, dok drugi, književnik, ostaje sam sa psom. Dovlači veliku granu vrbe i po njoj uspije dopuzati do psa. Povlači ga za prednje šape, a pas se zubima hvata za njegov rukav. Čovjek uviđa da neće uspjeti spasiti psa. Međutim, smrt je prije nekoliko godina urezala tako duboku ranu u njegovo srce da joj nipošto ne želi prepustiti i ovaj život. Očajnički drži psa, čak i kad se on već odavno prestao micati. 

Michaelu Köhlmeieru uspijeva nešto što mnogi nisu u stanju: u jednoj kratkoj priči ispripovijedati nešto uistinu veliko. 

Majstorskom lakoćom obrađuje temu ispunjenu tragičnom težinom. Veliko djelo u malenoj knjizi, uistinu dirljivo štivo. – Wolfgang Schneider, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Michael Köhlmeier dokazao se u mnogim epskim žanrovima, i kao romanopisac i kao interpretator temeljnih mitskih djela naše kulture, od drevnih saga preko Biblije do Pjesme o Nibelunzima; međutim, o suverenosti koja proizlazi iz nečega neizrečenoga ponajviše svjedoče njegove novele i pripovijesti. – Karl-Markus Gauß, Neue Zürcher Zeitung

Michael Köhlmeier, rođen 1949. u Hardu na Bodenskom jezeru, živi u Hohenemsu u austrijskoj pokrajini Vorarlberg i u Beču. U izdanju Hanser Literaturverlage objavljeni su mu romani "Abendland" (Okcident, 2007.), "Madalyn" (2010.), "Die Abenteuer des Joel Spazierer" (Pustolovine Joela Spazierera, 2013.), "Spielplatz der Helden" (Igralište junaka, 2014., prvo izdanje 1988.), "Zwei Herren am Strand" (Dva muškarca na plaži, 2014.), "Das Mädchen mit dem Fingerhut" (Djevojčica s naprstkom, 2016.) i "Bruder und Schwester Lenobel" (Brat i sestra Lenobel, 2018.), kao i zbirke poezije "Der Liebhaber bald nach dem Frühstück" (Ljubavnik ubrzo nakon doručka, izdanje Lyrik Kabinett 2012.) i "Ein Vorbild für die Tiere" (Uzor životinjama, pjesme, 2017.) te novele "Der Mann, der Verlorenes wiederfindet" (Čovjek koji pronalazi izgubljeno, 2017.) te nedavno "Die Märchen" (Bajka, s ilustracijama Nikolausa Heidelbacha, 2019.). 

Michael Köhlmeier odlikovan je brojnim priznanjima, između ostaloga 2017. godine Književnom nagradom Zaklade Konrad Adenauer i Nagradom „Marie Luise Kaschnitz“ za cjelokupno stvaralaštvo, a 2019. godine Nagradom „Ferdinand Berger“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –