Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Meral Kureyshi

Slonovi u vrtu

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Vedrana Gnjidić
  • 04/2021.
  • 196 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401164
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prije petnaest godina 24-godišnja pripovjedačica s obitelji je iz bivše Jugoslavije došla u Švicarsku. Nakon neočekivane očeve smrti kao da tapka u mraku i bori se s vlastitim identitetom. Godinu dana besciljno luta, posjećuje predavanja na sveučilištu, putuje u Prizren. Sjećanja na idilične dane u gradu obilježenu osmanskim utjecajima silovito prodiru u njezinu švicarsku sadašnjost. Prizren više nije svijet njezina djetinjstva, a ni ona sama više nije ista. Traži svoje mjesto u novoj zemlji i novom jeziku. Živo i toplo opisuje tešku prilagodbu svoje skladne tradicionalne obitelji. Loše podnosi nesamostalnost svoje usamljene majke i od nje se udaljava svakom novom njemačkom riječju koju nauči.

"Slonovi u vrtu" roman je o životu obilježenom migracijom, o teškoćama uklapanja u novu kulturu, o podrijetlu i otuđenju, gubitku i ustrajnosti, ali i o novom početku i spasu – koji se ostvaruje kroz pripovijedanje.

Meral Kureyshi, rođena je 1983. u Prizrenu u bivšoj Jugoslaviji, u obitelji turske manjine s Kosova. Od 1992. godine živi u Bernu. Nakon završetka studija na Švicarskom institutu za književnost u Bielu, osniva lirički atelijer u Bernu. Godine 2015. objavljen je njezin prvi roman "Slonovi u vrtu" (Elefanten im Garten). Ušla je u uži izbor za švicarsku nagradu za knjigu. Dobitnica je nagrade za književnost kantona Bern za 2016. godinu. U Zürichu 2020. objavljuje roman Fünf Jahreszeiten (Pet godišnjih doba).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –