Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Meral Kureyshi

Pet godišnjih doba

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Vedrana Gnjidić
  • 08/2023.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401683
  • Cijena: 17.78 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman “Pet godišnjih doba” pripovijeda epizodu iz života mlade žene koja je prekinula studij filma i radi kao čuvarica u muzeju umjetnosti. Čini se da je u njenom životu istovremeno i sve moguće i sve nemoguće. Dok njezin kolega Nikola spava ispod stepenica, ona u zrakama sunca promatra prašinu, prisluškuje glasove muzejskih vodičica, čeka da vrijeme prođe. U tišini muzeja njezine misli postaju glasne, bijeli se zidovi pune sjećanjima – na Adama, u koga je zaljubljena, koga se odrekla zbog Manuela, svog dečka. Neodlučna luta gradom, susreće se sa starim Paulom, luta u međuprostoru rezignacije i nade, tuguje za ljubavlju koju je napustila, ocem koji je umro, nedostaje joj majka koja nije uz nju. Tekst je komponiran tihim, poetskim tonovima.

Zaista prekrasno poetično djelo. – Harper’s Bazaar

Roman Pet godišnjih doba može se čitati kao roman generacije neodlučnih. Meral Kureyshi ne slaže se: ‘Mlad ili star, žena ili muškarac, čovjek se uvijek iznova nalazi u fazama života u kojima razmišlja: Što radim ovdje, kako ću izići odavde? Za mene je to bezvremenska tema.’ Ne možemo se ne složiti s njom. – Tagblatt

Meral Kureyshi, rođena je 1983. u Prizrenu u bivšoj Jugoslaviji, u obitelji turske manjine s Kosova. Od 1992. godine živi u Bernu. Nakon završetka studija na Švicarskom institutu za književnost u Bielu, osniva lirički atelijer u Bernu. Godine 2015. objavljen je njezin prvi roman "Slonovi u vrtu" (Elefanten im Garten). Ušla je u uži izbor za švicarsku nagradu za knjigu. Dobitnica je nagrade za književnost kantona Bern za 2016. godinu. U Zürichu 2020. objavljuje roman Fünf Jahreszeiten (Pet godišnjih doba).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –