Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elvis Bošnjak

Gdje je nestao Kir

  • Nakladnik: Hena com
  • 04/2021.
  • 176 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593259
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Elvisa Bošnjaka "Gdje je nestao Kir" sastoji se od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega. Čitamo roman usisani u dva tunela koja se u jednom trenu kobno sastaju, e da bi se… opet sastali?

Portretirajući i kontrastirajući dva potpuno drugačija lika, njihove misije i logike, i skicirajući likove iz njihova neposredna okoliša, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji, i potiče da se svatko zapita što se zapravo dogodilo, jer značenja izmiču, sve do danas, premda je nesumnjivo da je ubojstvo iz zasjede, pogotovo policijskog načelnika na zadatku, dobro organizirani zločin.

Fikcionalizirajući, Elvis Bošnjak vodi nas kroz tunele na čijim se krajevima nazire svjetlo, istina, ona plemenitog kova, na koju se ne hvata hrđa. A istinu je teško ubiti, kao i Kira.

Kruno Lokotar

Elvis Bošnjak, glumac, dramski pisac i scenarist, rođen je 1971. u Splitu. Odigrao je više od stotinu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Široj publici poznat je po ulogama Ante Bakule u seriji "Dobre namjere" te psihijatra Tomislava Vukova u seriji "Na terapiji". Za kazalište počinje pisati krajem devedesetih. Do danas su mu praizvedene mnoge drame. Tekstovi su mu izvođeni u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Češkoj, Čileu, Meksiku i Njemačkoj. Kao scenarist i koscenarist potpisuje filmove "Otac", "Noćni brodovi" (s Igorom Mirkovićem) i "Sonja i bik" (s Vlatkom Vorkapić). Godine 2011. hrvatski ITI centar objavljuje mu zbirku odabranih drama pod naslovom "Nosi nas rijeka i druge drame", a 2019. u izdanju Katarine Zrinski izlazi mu knjiga drama "Dalmatinska trilogija". 

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima: "Otac" (Marul za najbolji tekst, 2001.), "Nosi nas rijeka" (Marul za najbolji tekst, 2003. i nagrada Ministarstva kulture "Vladimir Nazor" za tekst i ulogu Jerka, 2003.), "Žice i žileti" (Marin Držić, 2008.), "Kašeta brokava" (Marul za najbolji tekst, 2016.) i "Usidrene" (Marin Držić, 2018.). Roman "Gdje je nestao Kir" prvi mu je objavljeni prozni tekst.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –