Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Lunde

Posljednji svoje vrste

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Vesna Salomonsen
  • 04/2021.
  • 496 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554747
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sankt Petersburg 1880: Kosti nedavno uginulog divljeg konja iz daleke su Mongolije u Rusiju stigle Mihaelu, pomoćniku tamošnjeg direktora zoološkog vrta koji će zapanjeno ustvrditi kako kostur koji se nalazi ispred njega nalikuje na prethistorijskog divljeg konja, za kojeg se smatra da je davno izumro. Mihael počinje sanjati o naizgled nemogućem pothvatu; ekspediciji u Mongoliju.

Mongolija, 1992: Godinama veterinarka Karin pokušava Divljeg konja Przewalskoga vratiti iz Europe natrag u Mongoliju gdje su oni desetljećima ranije izumrli. U tu će svrhu otputovati u Nacionalni park Hustai sa svojim sinom Mathiasom, koji ima vlastite razloge za napuštanje Berlina.

Norveška, 2064: Eva odbija dići ruke od svoje farme koja se raspada. Iako je većina njenih susjeda, zbog nestašice hrane, lijekova i vode, već odavno pobjegla, Eva se tome opire. Divlja kobila o kojoj se brine upravo se oždrijebila, a jednog dana sreće i mladu ženu – Louise – kojoj očajnički treba smještaj…

Nakon međunarodnih bestselera „Povijest pčela“ i „Plavetnilo“, treći roman u „Klimatskoj tetralogiji“ Maje Lunde priča je o ljudima, životinjama i ljudskim životinjama. Kako na nas utječu ostale vrste na Zemlji? Što nas razlikuje od životinja? Ima li još vremena da ispravimo svoje pogreške? I što je potrebno učiniti kako bismo preživjeli? „Posljednji svoje vrste“ nominiran je 2019. godine za Nagradu norveških knjižara.


Maja Lunde odlično je upotrijebila provjereni recept za uspjeh u svom novom romanu. Posljednji svoje vrste njezino je najmračnije djelo, ali ujedno i ono koje nam daje najviše nade.
– Dagbladet

Najnovija knjiga Maje Lunde fokusira se na odnos ljudi i životinja. Kroz još jedan trostruki vremenski okvir, obrađuje teme znanosti, aktivizma i – najvažnije – iscjeljenja naših slomljenih veza s prirodom. – Norwegian Arts

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. "Povijest pčela" (2015.) njezin je prvi roman za odrasle, distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseller. Prevedena je na 33 jezika i 2017. godine bila najprodavanija knjiga u Njemačkoj. Uslijedili su nastavci "Plavetnilo" (2017.) i „Posljednji svoje vrste“ (2019.) koji su također postali međunarodni bestseleri. Lunde je napisala deset knjiga za djecu i mlade, među ostalima "Preko granice", "Battle", "Ono najbolje" i seriju romana "Najkul društvo na svijetu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –