Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Lunde

Plavetnilo

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 11/2019.
  • 344 str., meki uvez
  • ISBN 9789533553313
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godina je 2017. i Signe, kojoj je šezdeset i sedma, odlučuje se otisnuti na put svojim brodom Plavetnilo, od Norveške do Francuske, pritom se sjećajući vlastitoga života, aktivizma i velike i nesretne ljubavi prema Magnusu s kojim se želi još jedanput suočiti. David i Lou su otac i kći koji žive u ratom i sušom poharanoj Francuskoj u 2041., usred sukoba između sjevera i juga Europe, ponajviše generirana nestankom vode. Dok pokušavaju preživjeti i čekajući drugu polovinu svoje obitelji, duboko na kopnu pronalaze napušteni brod. Njihovo putovanje ispreplest će se s onim koje je toliko godina prije njih poduzela Signe, tvoreći inspirativnu i duboko dirljivu priču o snazi prirode i nesalomljivosti ljudskog duha.


Nakon "Povijesti pčela", roman "Plavetnilo" je drugi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Labavo povezani romani o specifičnim klimatskim problemima u sebi sadrže po jedan središnji motiv: insekte, vodu, životinje i biljke. Romani se sastoje od ulančanih pripovjednih linija koje istražuju čovjekovo ponašanje u prirodi i posljedice koje ostavlja, na taj način otvarajući plodne teme za raspravu: što možemo učiniti, što je važno u životu, kamo idemo?

"Plavetnilo", međunarodni bestseler objavljen je u dvadeset zemalja, zaslužio je i nominaciju za Nagradu norveških knjižara.

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. "Povijest pčela" (2015.) njezin je prvi roman za odrasle, distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseller. Prevedena je na 33 jezika i 2017. godine bila najprodavanija knjiga u Njemačkoj. Uslijedili su nastavci "Plavetnilo" (2017.) i „Posljednji svoje vrste“ (2019.) koji su također postali međunarodni bestseleri. Lunde je napisala deset knjiga za djecu i mlade, među ostalima "Preko granice", "Battle", "Ono najbolje" i seriju romana "Najkul društvo na svijetu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –