Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Božić

Trajekt u šumi

  • Nakladnik: Fraktura
  • 04/2021.
  • 104 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583662
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Osjećaj nepripadanja vlastitom tijelu koje je pod utjecajem bolesti – možda bismo tako mogli skupiti rasuti teret o kojem Božić piše u ovoj knjizi. Prolazeći vlastitu dijagnozu jedne vrste epilepsije, gradeći zbirku terminologijom bolesti, ali govoreći uvijek emotivno, iz vlastite nemoći naspram tog stanja, on iskapa slikovite pjesme iz sterilnog okoliša. Propitujući sebe koji se mijenja, kao i važnost moždanih valova u odnosu na ono što čini našu osobnost, naš duh, razmatra proporcije i mogućnosti čovjeka.

Što učiniti s tijelom ako je ono najednom izdajnik svega što jesmo? Postajemo li tada njegovi taoci i možemo li se spasiti, smijemo li to pomisliti?

Božić propituje te granice, vlastitu lucidnost, ali i ljubav. Iako je naizgled ovo knjiga o borbi koja je unaprijed izgubljena, ona je i knjiga o traženju ljubavi i u pozadini ovih stihova titra jednako kao i bjelina. Ljubav nam ne mora odgovoriti, ali Božić postavlja bitnu premisu: važno ju je tražiti, čak i u danima kad je teško nositi sve ono što mi sami jesmo.

Monika Herceg

Mirko Božić rođen je u Mostaru 1982., gdje je diplomirao kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pokretač je međunarodnog književnog festivala Poligon. Piše poeziju, prozu, esejistiku, kritiku i prevodi.

Objavio je zbirke pjesama "Jedrim kroz buru" (2001.), "Bijele noći" (2004.), "Mrlje na njenim rukama" (2012.) i "Trajekt u šumi" (2021.) te roman "Kristalno zvono" (2017.) i monografiju "Mostar iza kulisa" (2017.).

Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski, talijanski, slovački, poljski, mađarski, grčki, španjolski i albanski.


Dobitnik je nagrade časopisa Opomena (2003.), Šimićeve nagrade (2000.), nagrade Zdravko Pucak (2012.) te nagrade CEI Fellowship (2014.).

Gostovao je na rezidencijama i festivalima u zemlji i inozemstvu te su mu djela objavljena u književnim časopisima i antologijama.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –