Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Attila Bartis

Svršetak

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 10/2020.
  • 536 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582481
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pedeset i šeste András Szabad fotografiran je na kružnom bulevaru dok odlaže na tlo tanjure s juhom donesene iz kantine na uglu. Ne samo da je ta scena bila objavljena na naslovnici jednog engleskog dnevnog lista nego se zbog nje sovjetski tenkovi satima nisu usudili nastaviti proboj. Tri godine poslije, nakon odsluženja zatvorske kazne, nepoćudni Szabad vraća se svojoj obitelji. No, kad njegovoj supruzi na dan njegova povratka doslovno prepukne srce, odluči se sa sinom preseliti u Budimpeštu. Mladi András, koji je također dobio ime po pradjedu, opčinjen je fotografijom, a kad upozna glazbenicu Évu, i ne sanja u kojem će mu smjeru život krenuti. 

“Pišući, čovjek jednostavno iskoristi svoju slobodu, ili je se barem trudi pronaći”, smatra mađarski pisac Attila Bartis. Njegov drugi roman “Svršetak”, koji majstorski oslikava Mađarsku od šezdesetih godina naovamo, istodobno je životan i sjetan, katkad mračan, ali i pun nade. Sjajna književna camera obscura.

Iz medija:

Attila Bartis petnaest je godina radio na svojem romanu. Rezultat je remek-djelo, život gledan kroz objektiv fotoaparata. – Lennart Laberenz, Der Freitag

Već dugo nije napisan cjelovit roman poput ovoga. – Katharina Teutsch, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Roman je, među ostalim, književni odraz fotografije te se uz pripovijedanje iz različitih vremenskih perspektiva odlikuje erotskim nabojem i napetošću koja oduzima dah. – Dorothee Frank, ORF

Svršetak Attile Bartisa jest poput kaleidoskopa čudesno djelo. – Wolfgang Höbel, Literatur Spiegel

Roman koji čovjek ne čita samo jedanput. – Gisela Erbslöh, SWR2

Attila Bartis rođen je 1968. u Târgu Muresu u Rumunjskoj. Godine 1984. njegova obitelj napušta Rumunjsku zbog represije i seli se u Budimpeštu, gdje Bartis studira fotografiju, kojom se i danas uspješno bavi, te polazi tečaj Mađarskog novinarskog društva. U književnosti se javlja 1995. zapaženim kratkim romanom "A Séta", a tri godine poslije izlazi mu i zbirka kratkih priča pod naslovom "A kéklo pára". Slavu stječe romanom "Spokoj", koji je objavljen 2001. i razmjerno brzo preveden na sve važnije svjetske jezike. Roman "Svršetak" izašao je 2015. Dobitnik je niza značajnih književnih priznanja, među kojima svakako valja istaknuti nagrade Tibor Déry (1997.), Sándor Márai (2002.) i Attila József (2005.); godine 2006. odlikovan je Viteškim križem Republike Mađarske. Živi u Budimpešti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –