Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Attila Bartis

Spokoj

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 05/2009.
  • 284 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660906
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U životu Andora Weéra, tridesetšestogodišnjeg pisca i glavnog junaka sugestivnog i slojevitog romana "Spokoj" koji je proslavio mađarskoga književnika Attilu Bartisa, čitavo se carstvo sramote urušava između pitanja kad-ćeš-doći i gdje-si-bio, koja mu majka neprestano postavlja. Ta nekadašnja prvakinja drame povukla se u osamu svojeg doma nakon što su je komunističke vlasti degradirale u epizodisticu jer je Andorova blizanka i talentirana violinistica prebjegla na Zapad.

"Sloboda je baš čudno stanje, takoreći bez svojstava. Nema baš nikakve veze s ravnodušnošću, jer je ona u pravilu cinična; kao što nema veze ni s onim kad je već sve svejedno, jer se iza toga ipak pritajio osjećaj srama ili nade. Ako je već sve svejedno, to je još uvijek prilično ljudski. Mogao bih čak reći: sloboda i nije baš za čovjeka prikladno stanje."

Unutarnji potresi koje Bartis majstorski i iznimno suosjećajno opisuje u "Spokoju" odraz su duboke psihološke drame čiji su protagonisti majka i sin, ali i složene političke drame koju Mađarska proživljava nakon revolucionarne 1956. godine.


"Bartis ekspresivnim jezikom uspijeva ogoliti ambivalentnost svojih likova i njihov odnos koji je istodobno pun ljubavi i mržnje... Pritom nikada ne zapada u praznu psihologizaciju i uvi­­jek posve konkretno govori o boli. Odnos majke i sina dijelom je strind­bergovski, a dijelom čehovljevski, no najviše od svega podsjeća na Becketta, odnosno svojevrsni teatar okrutnosti." - 
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Attila Bartis rođen je 1968. u Târgu Muresu u Rumunjskoj. Godine 1984. njegova obitelj napušta Rumunjsku zbog represije i seli se u Budimpeštu, gdje Bartis studira fotografiju, kojom se i danas uspješno bavi, te polazi tečaj Mađarskog novinarskog društva. U književnosti se javlja 1995. zapaženim kratkim romanom "A Séta", a tri godine poslije izlazi mu i zbirka kratkih priča pod naslovom "A kéklo pára". Slavu stječe romanom "Spokoj", koji je objavljen 2001. i razmjerno brzo preveden na sve važnije svjetske jezike. Roman "Svršetak" izašao je 2015. Dobitnik je niza značajnih književnih priznanja, među kojima svakako valja istaknuti nagrade Tibor Déry (1997.), Sándor Márai (2002.) i Attila József (2005.); godine 2006. odlikovan je Viteškim križem Republike Mađarske. Živi u Budimpešti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –