Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katja Kettu

Primalja

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 05/2020.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593327
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na hladnom sjeveru Finske, u Petsamu, živi Primalja. Rođena u divljem braku i neprihvaćena od ostalih mještana, ta neugledna stara cura porađa žene u selu i liječi ih ljekovitim biljem. Kada u mjesto pristigne naočiti njemački časnik Johannes, Primalja se zaljubi na prvi pogled. Ponesena bezumnom i slijepom ljubavi, kreće za njim, ne pitajući se gdje uopće ide i što će ondje raditi. A trebala bi, jer rat je u punom jeku, a Johannes je nacist, sljedbenik Führera. 

Njihova se luda, strastvena, gotovo animalna veza ostvaruje u internacijskom logoru Titovka gdje i ona i on imaju povlaštene položaje. No stvari se ubrzo mijenjaju, na vidjelo izlaze mnoge strašne tajne koje će tu zabranjenu ljubav staviti na teške kušnje.

"Primalja" je napet, gorak i mračan roman o ljubavi i patnji u kojem se jedno rađa iz drugoga, ne ostavljajući čitatelju vremena za predah. Prepun brutalnosti i opisa surovih ratnih zbivanja, roman otvara važne teme ljubavi i egzistencije u vrtlogu rata kada su prijeđene sve granice, a vrijednost života svedena na goli opstanak.

**

Primalja, krajnje izuzetan roman finske autorice Katje Kettu, savršena je slagalica različitih sudbina, ljubavi i prijezira ljudi svih nacionalnosti, u ratnom vremenu patnje i nade u život budućih generacija.
Novinky

Roman isprepliće lirske pasaže s opisima okrutnosti i strahota rata, ljepota i ružnoća stoje uz bok jedna drugoj cijelo vrijeme, elementi magijskog realizma, ironije i gotovo grotesknog humora ispremiješani su s jednostavnim jezikom špijunskih bilješki. A čitavo se vrijeme poruka ove knjige, a to je vjera u čovječnost i ljudsko dostojanstvo u svim okolnostima, čita između redaka.
Idnes

Primalja nije knjiga koju čitate nego knjiga koju živite.
Buchrücken blog

Katja Maaria Kettu (Muhos, 1978.) suvremena je finska autorica i redateljica. Jedna je od najpriznatijih i najprodavanijih finskih autora danas. Diplomirala je animaciju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Turku te finski jezik i književnost na Sveučilištu Tampere. Živi u Helsinkiju gdje predaje režiju, piše scenarije za glazbene spotove i radi kao konzultantica za književne i filmske projekte. Debitirala je godine 2005. romanom "Surujenkerääjä", a ostala djela su joj "Hitsaaja" (2008.), "Piippuhylly" (2013.), "Yöperhonen" (2015.) i "Rose on poissa" (2018.). Slavu je stekla romanom "Primalja" (2011.) koji je prodan u 130 000 primjeraka u Finskoj i adaptiran za film. Preveden je na 20 jezika, ovjenčan nagradama Book Bloggers’ Prize (2011.), Kalevi Jäntti Prize (2011.), Thank you for the Book Award (2012.), Runeberg Prize (2012.), Kritikprisen (2014.) i Laligaba Prize (2014.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –