Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Améry

O starenju : Revolt i rezignacija

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Helen Sinković
  • 09/2021.
  • 160 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321264
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "O starenju", izvorno zamišljena 1966. godine pod naslovom "Neizlječiva bolest", progovara o jednom od najstarijih pitanja čovječanstva: zašto i kako starimo i kako se nosimo s činjenicom starenja. Na osnovi vlastitih životnih iskustava te filozofskih i književnih utjecaja kao što su Thomas Mann, Proust, de Beauvoir te raznih antropoloških pristupa, Améry u pet sjajnih eseja donosi odgovore na uvijek aktualno pitanje što znači starjeti.


Knjiga staložene, a ipak snažne misaonosti.
Die Zeit

Ovu ozbiljnu knjigu valja pomno čitati da bi se uvidjelo kako na mnoga složena pitanja koja postavlja postoje nevjerojatno jednostavni odgovori. Jedan glasi: tko ne želi ostarjeti, treba umrijeti mlad; a drugi: treba ostati mlad.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ako Améryjev pesimizam omalovažava život, njegov ga humanizam afirmira. Pokušavajući dati smisao našem postojanju, Améry nas podsjeća zašto je ljudski život dragocjen.
The New Republic

Jean Améry rođen je 1912. u Beču pod imenom Hanns Chaim Mayer, a nakon Drugoga svjetskog rata mijenja ime. Studira književnost i filozofiju. Dolaskom nacista u Austriju 1938. emigrirao je u Francusku, a potom u Belgiju. Sudjeluje u pokretu otpora. Uhićen 1943., ispitivan i mučen u tvrđavi Fort Breendonk u Belgiji, a potom deportiran u Auschwitz. Dvije godine zatočenik je koncentracijskih logora, a nakon oslobođenja od 1945. živi u Bruxellesu kao slobodni pisac. Godine 1970. dobiva Nagradu njemačkih književnih kritičara, 1971. nagradu Bavarske akademije lijepih umjetnosti, a 1977. književnu Nagradu „Lessing“ Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga. Bečki pisac Robert Menasse utemeljio je nagradu „Jean Améry – nagrada za europsku esejistiku”, koju su do danas dobili mnogi utjecajni autori (Jančar, Kertész, Ugrešić, Gauß). Među njegovim djelima posebno se ističu „S onu stranu krivnje i zadovoljštine“ (Naklada Ljevak, 2009.), knjiga u kojoj autor govori o iskustvima boli i patnje iz koncentracijskog logora, i esej „Dići ruku na sebe – diskurs o slobodnoj smrti“ (OceanMore, 2011.). Jean Améry oduzeo si je život 1978. u Salzburgu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –