Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavla Horáková

Teorija čudnovatosti

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Suzana Kos
  • 10/2021.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593464
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ada Sabová mlada je znanstvenica koja radi u Zavodu za interdisci plinarne studije čovjeka, svojevrsnu češkom alanfordovskom institutu za kopanje ruda i gubljenje vremena. Iza nje su propale veze i disfunkcionalna obitelj, a istraživanja koja provodi s kolegama u Zavodu sve su jedna bizarnija od drugih. K tomu, niz neobičnih slučajnosti vodi je u opsesivnu potragu za nestalim prijateljičinim sinom. Kako u tome kaotičnom svijetu ostati zdrave glave, kako uskladiti osobni život i karijeru te steći žuđenu slobodu, pitanja su na koja Ada traži odgovore.

Inteligentnim mozaikom sačinjenim od opisa suvremena češkog društva, uvida u obiteljske i intimne odnose, trivijalnosti i kvantnu fiziku, Horáková nam u romanu "Teorija čudnovatosti" nudi britku i urnebesno duhovitu hibridnu prozu, mješavinu romanse i meke znanstvene fantastike, koja govori o potrazi za ljubavlju, slobodom i čarolijom. Kritika romanu pripisuje pinčonovsku neobičnost, uspoređuje ga s fantazijama Philipa K. Dicka, a ironični odmak pripovjedačice i pronicavi uvidi u suvremeno društvo obiluju tipičnim, hrvatskim čitateljima već poznatim češkim humorom.

Teorija čudnovatosti proizvod je velika književnog talenta u kombinaciji s briljantnim intelektom i nečim što bismo mogli nazvati ženskom mistikom. Pavla Horáková rijetka je ptica među suvremenim češkim književnicima: obrazovana, duhovita, sofisticirana... i pomalo tajanstvena. (Echo Weekly)

Pavla Horáková (Plzeň, 1974.), praška je spisateljica, radijska novinarka i književna prevoditeljica. Studirala je prevođenje i srbistiku na Karlovu sveučilištu, a od 1997. godine prevela je više od 20 knjiga s engleskog i srpskog jezika – poput romana Kurta Vonneguta, Saula Bellowa i Iaina Banksa – za što je nagrađena uglednim češkim nagradama. Vodila je radijski ciklus Polní pošta, čija su tema memoari, dnevnici i prepiska čeških vojnika tijekom I. svjetskog rata, objedinjeni u dvjema knjigama (Přišel befel od císaře pána, 2015. i Zum Befehl, pane lajtnant, 2018.). Dosad je objavila nekoliko romana: detektivsku trilogiju za mlade (Tajemství Hrobaříků, 2010., Hrobaříci v podzámčí, 2011. i Hrobaříci a Hrobaři, 2012.), a zajedno s Alenom Scheinostovom i Zuzanom Dostálovom i roman za mlade "Johana" (2018.). Njezin prvi roman za odrasle, "Teorija čudnovatosti", objavljen je 2018. godine i nagrađen najvećom češkom književnom nagradom Magnesia Litera“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –