Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petra Dvořáková

Kirurg

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sanja Miličević Armada
  • 11/2021.
  • 264 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593525
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U gradiću na rubu Češke kirurg Hynek Grábl profesionalno i vješto obavlja svoj posao u lokalnoj klinici. Zajednica ga poštuje, susjedi veličaju, a većina kolega prezire. Kod kuće ga pak s negodovanjem dočekuju nepovjerljiva žena, koju nikako ne uspijeva usrećiti, i dvoje tinejdžera, čijim se izazovnim odgojem ne stiže baviti. Unatoč problemima on uspijeva održati ravnotežu na svim planovima – sve dok mu se nad život ne nadvije sjena dobro čuvane tajne iz prošlosti, kada je slovio kao ugledni liječnik u glavnome gradu. Stiješnjen i pod pritiskom, kirurg se strmoglavljuje u spiralu pogrešnih odabira, s razornim posljedicama.

Pitak, dinamičan i napet, "Kirurg" je roman koji je Petru Dvořákovu potvrdio kao jednu od najčitanijih suvremenih spisateljica u Češkoj. Obrađujući milje koji mnogi idealiziraju, pritom i jezikom i stilom demistificirajući jednu od najcjenjenijih profesija, Dvořáková čitatelju primamljivo dočarava kompleksan i moralno upitan lik, suptilno se dotičući svih stereotipa koji se za njega neminovno vežu.

Očima insajdera pratimo liječnika koji svakoga dana drži ljudske sudbine u svojim rukama. Intrige, problemi kod kuće i na radnom mjestu, djeca koja rastu, roditelji koji umiru – kombinacija svakodnevnih banalnosti s kojima se svi možemo poistovjetiti. Dvořáková nas majstorski vodi kroz ovaj svijet. Autentičnost operativnih detalja zdravstvene ustanove prilično je zastrašujuća. – Bianca Bellová, Salon, Právo

Petra Dvořáková (Velké Meziříčí, 1977.) češka je spisateljica i scenaristica, a dosad je objavljivala publicistiku, fikciju i knjige za djecu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Masarykova sveučilišta u Brnu, a budući da je završila medicinsku srednju školu, neko je vrijeme radila i kao medicinska sestra. Proslavila se već prvom knjigom, nizom intervjua s naslovom "Proměněné sny", zbog koje je nagrađena Magnesijom Literom za novinarstvo. Uslijedile su zatim knjiga "Já jsem hlad" (2009) u kojoj se bavi problemom anoreksije, te knjiga za djecu "Julie mezi slovy" (2013), zbog koje je ovjenčana nagradama Golden Ribbon i Teacher’s Prize. Prozu za odrasle objavljuje od 2016. godine, a kod čitatelja iznimno uspješan roman "Kirurg" objavila je 2019. godine. Prijevodi njezinih knjiga objavljivani su u nekoliko zemalja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –