Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Geir Gulliksen

Gle nas sad

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 11/2021.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584164
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Hans Kassajordet upoznaje Harriet Aakre. Pedesetogodišnjak u drugom braku i novopečena majka jedno su drugom isprva antipatični, no unatoč tome osjećaju uzajamnu privlačnost. Riječ po riječ, poruku po poruku, susret po susret – vrtoglavi ples njihova zaljubljivanja i žudnje u sebe će uskoro uvući sve oko njih: supružnike i djecu, prijatelje i kolege, pa čak i stare ljubavi. 

U romanu "Gle nas sad" Geir Gulliksen još jednom se – u neodoljivom koktelu drame i humora – bavi ljudima i ljubavima kakve poznajemo. Neodoljiva je opojnost zaljubljenosti i maštanja, želje i prepuštanja, ali gdje će se to naći Hans i Harriet, i kakvi će biti na kraju, u tome sad u kojemu ih gledamo i čitamo? 

Malo je pisaca koji, poput Geira Gulliksena, umiju tako dobro pisati o potrazi za ljubavlju i slobodom, ne prešućujući pritom cijenu koju je za njih ponekad potrebno platiti.

Iz medija:

Posve jedinstven suvremeni roman o seksu, socijaldemokratima i sramu… Norveški pisac Geir Gulliksen piše s mješavinom osjetljivosti, objektivnosti i nježnog humora, što ga smješta na područje moderne skandinavske književnosti koju bih nazvao ‘novom erotikom’. – Expressen

Dramatičan je to i intenzivan roman o ljubavi i žudnji te o ozbiljnim komplikacijama do kojih impulzivna požuda dovodi. Originalan je, dobro napisan i uzbudljiv; prije svega zato što Gulliksen svojim protagonistima daje tako snažne glasove. – Adresseavisen

Brojna razmišljanja o prirodi ljudskih odnosa – zašto se ljudi u njih upuštaju, zašto ostaju zajedno ili se rastaju – daju ovoj priči o braku solidne temelje s kojima se čitatelji mogu poistovjetiti. Gulliksen svojim detaljnim opisivanjem raspad braka čini još radikalnijim. – Trouw Letter & Geest

Geir Gulliksen (rođen 1963.) norveški je pisac i urednik. Piše pjesme, eseje, drame, romane i dječje knjige. Njegova dječja knjiga "Iben og forvandling" (2012.), koju je ilustrirala poznata norveška strip-autorica Anna Fiske, nominirana je za cijenjenu norvešku nagradu Brage. Godine 2013. nominiran je za nagradu Ibsen sa svojom dramom "En kropp", a priznanja je dobio i za dramu "Demoner 2014", koja je zaigrala na pozornici Narodnog kazališta u Oslu. Dječja knjiga "Joel og Io", koju je također ilustrirala Anna Fiske, nominirana je 2015. godine za prestižnu skandinavsku nagradu Nordijskog vijeća za književnost za djecu i mlade. Godine 2014. primio je nagradu nakladnika Aschehoug za svoj dotadašnji rad, ponajviše za svoja tri romana, "Tjuendedagen", "Forenkling" i "Bøyde knær". Godinu poslije toga s romanom "Priča o jednom braku" (Historie om et ekteskap, 2015.) nominiran je za nagradu Nordijskog vijeća. Roman "Gle nas sad" (Se på oss nå) objavio je ujesen 2018.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –