Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sophie Daull

U kamenom koritu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Vlatka Tor
  • 09/2022.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556109
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„I ja služim doživotnu kaznu. U kloaki ustajale žalosti, prisilne amnezije, glibovitog potiskivanja, koja se na koncu isušila i postala diskretno odvratna. No nakon trideset godina koje sam provela u tom genijalnom sarkofagu, krasta me svrbi, rana progovara. Procurilo je nešto što treba dobro oprati, s puno vode. Otići ću stoga do velikoga kamenog korita, ondje se sjećanje može izribati o hrapav granit, jezik ispirati pod mlazom koji se pjeni kao sapun od tinte, ondje fikcija služi kao varikina. Promatrat ću kako prljava voda protječe kroz bazen riječi i ostavit ću lokvice isprskane vode da se suše na suncu utjehe. Pranje na veliko. Jedan se lik nameće. Njega vidim kad se nagnem nad preostalu vodu na dnu. Jednom zvijezda, uvijek zvijezda. Tip koji je ubio moju majku bit će, dakle, gradski vrtlar u Nogent-le-Rotrouu.“

Jedna spisateljica gostuje na televizijskoj emisiji povodom objave svoje prve knjige. Nije ni svjesna kako će njezina pojava na televiziji uzrujati zaposlenika Odsjeka za zelene površine grada Nogent-le-Rotrou. On je odslužio kaznu za zločin koji je počinio prije trideset godina i sada vodi miran život sve dok iznenada nije prisiljen suočiti se sa svojom prošlosti, svojim djelima i grizodušjem. Ta je spisateljica zapravo kći njegove žrtve i za pet će dana promovirati svoju knjigu u lokalnoj knjižnici. U ozračju koje je istovremeno banalno i opresivno započinje odbrojavanje do sudbonosnog susreta.

Sophie Daull u ovom se romanu bavi problemima krivnje i srama. Svi su likovi u potrazi za vlastitim iscjeljenjem, a pitanja koja ih muče su: kako živjeti s osjećajem posramljenosti? Trebamo li se pokajati? Možemo li oprostiti? Postoji li dobro? Trebamo li se predati ili boriti?

Radnja romana zasniva se na tragičnim događajima iz autoričina života, a njena je proza oštra i nježna, uzvišena i jednostavna, poetična i prosta. Roman “U kamenom koritu” zapravo je suvremena antička tragedija naizmjenično napisana jezikom ulice i visokim poetskim stilom.

Sophie Daull (1965.) francuska je glumica i spisateljica. Studirala je glazbenu umjetnost na Nacionalnom konzervatoriju u Strasbourgu. Njezin roman "Camille, mon envolée" (2015.) osvojio je nagradu časopisa Lire za najbolji prvi roman, a godinu poslije objavila je svoju drugu knjigu, "La suture". Za svoj posljednji roman, "U kamenom koritu" (2018.), osvojila je Nagradu Europske unije za književnost. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –