Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jakuba Katalpa

Zuzanin dah

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 10/2022.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593945
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Vlakna babljeg ljeta i niti karamela uzdižu se iznad livada u Holašovicama.“ Šećerana Židova Abraháma Liebeskinda radi punom parom. Abrahámova kći Zuzana, koja „miriše poput kolača prelivena marcipanom, poput karamela sa zrncem soli“, odrasta u blagostanju, mažena od oca i majke Liliane. Bezbrižno djetinjstvo provodi s dvojicom nerazdvojnih prijatelja, Janom i Hanušem. Obojica se zaljube u nju, ali ona voli samo jednoga. I tako je sve dok u Njemačkoj Hitler ne dođe na vlast. Na ispitu će se odjednom naći prijateljski odnosi, ali i Zuzanina hrabrost i volja za životom.

Zuzanin dah“ priča je o ljubavi i prijateljstvu troje mladih ljudi, kojima neumoljive političke prilike i čemer rata mijenjaju sudbine. Kratkim, preciznim rečenicama izbrušenima do visokog sjaja te briljantnom karakterizacijom likova, Katalpa je napisala izuzetno uvjerljivo prozno djelo u kojem propituje granice čovjekove izdržljivosti te motive koji ga tjeraju na preživljavanje.

 Iz medija:

U pozadini povijesnih zbivanja odigravaju se komorne, gotovo intimne priče, u kojima naposljetku svaki lik stoji sam za sebe. Zuzana, Jan, Hanuš. Progon, kolaboracionizam, otpor. Ljubav, prijateljstvo, izdaja. Djetinjstvo, odrastanje, zrelost. Prije rata, tijekom rata, nakon rata. Knjigu prati ‘načelo trojstva’, koje zadaje ritam i red. - Lucie Trávníčková, Deník N

Dramatična priča ne propituje krivnju i kaznu ili težinu velike povijesti. Nježnom, ali kirurškom preciznošću Jakuba Katalpa traži ono što je skriveno ispod površine; ona ne sudi, ona opisuje, osjetljivo bilježeći kako netko može nastaviti u svakom trenutku. - Host

Jakuba Katalpa (1979., Plzeň), pravim imenom Tereza Jandová, češka je spisateljica i umjetnica. Studirala je bohemistiku, medijske studije i psihologiju. Napisala je pet proznih djela. Novela „Je hlína k snědku?“ ušla je 2007. godine u uži izbor za nagradu Magnesia Litera u kategoriji debitanta godine, roman „Hořké moře“ dospio je u uži izbor za nagradu Jiří Orten 2009. godine, a roman „Nijemci“ osvojio je nagrade Češka knjiga i Josef Škvorecký 2013. godine, te ušao u uži izbor za nagradu Magnesia Litera u kategoriji proznog djela godine. „Nijemci“ su prevedeni na njemački, slovenski, bugarski i makedonski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –