Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jakuba Katalpa

Nijemci

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 01/2018.
  • 496 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591965
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada mlada Čehinja nakon očeve smrti u njegovu stanu pronađe remenčiće za ispravljanje dječjih kukova, taj predmet potakne je da istraži "njemačku" stranu očeve obitelji. Prva je postaja grad Lahnstein, gdje živi obitelj Klare Rissmann, bake koju nikad nije upoznala i koja je napustila njezina oca još kao bebu. Rasplićući tajne bakina života, protagonistica kreće na moćno putovanje kroz političku klimu Prvog i Drugog svjetskog rata te uzdizanje i slom Reicha. Mozaik zamršene obiteljske povijesti započinje u njemačkom gradu Hinterbergenu, a nastavlja se u selu Rzy u Sudetima gdje Klara odlazi predavati kao učiteljica. Njezin život u Čehoslovačkoj ispunjen je željom za pripadanjem, novim ljubavima, ali i nenadoknadivim gubicima koji je potresaju i mijenjaju.

U kompleksnoj povijesno-obiteljskoj priči mlada češka spisateljica Jakuba Katalpa čitatelje uvodi u živote ljudi bliskih Klari te ocrtava anatomiju gubitaka. Britkim, fino isklesanim rečenicama na pozornicu uvodi plejadu živopisnih likova koji poput slagalice stvaraju veću sliku te bacaju novo svjetlo na kompleksni odnos Nijemaca i Čeha. Roman Nijemci ovjenčan je jednom od najvećih čeških nagrada za književnost, "Josef Škvorecký".

 

Lucidnim jezikom i kratkim, ispovjednim poglavljima, Katalpa stvara maštovite mikronarative likova koji, uključujući i Klaru, žive u Sudetima i prkose dosadašnjim stereotipima o Nijemcima koji su na prostoru Češke živjeli prije, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata.

Literary Hub

(…) malo je kojem autoru uspjelo da tako često obrađivanu temu kao što su odnosi među Česima, Nijemcima, ratovima i totalitarnim režimima u Europi dvadesetoga stoljeća iznese s takvim osjećajem za prikaz jedne intimne priče koja ne djeluje kao kroki za oslikavanje povijesti nego kao jedna vjerodostojna i velika kronika. 

Klára Kubíčková, Mf Dnes

Roman Jakube Katalpe jednostavno nazvan Nijemci mogao bi biti kronikom nepravdi koje je sa sobom donijelo XX. stoljeće. Autorica nas vodi kroz Hitlerovu Njemačku, po Sudetima u doba Protektorata i poraća, kao i kroz čehoslovačko razdoblje normalizacije. Nijeme se drame, doduše, odigravaju negdje drugdje.

Blanka Činátlová, A2

Katalpa ne opisuje izravno ni ratna zbivanja ni poratni izgon Nijemaca iz Čehoslovačke. Velike povijesne trenutke stavlja u konkretne mikroslučajeve onako kako se to radi s razgranatim epom: svaki lik koji se u romanu pojavi s kroničarskom je pomnjivošću uveden na scenu i u potpunosti je osvijetljen, kao da je u tome trenutku sve drugo krajnje nebitno.

Štěpán Sirovátka, Hospodářské Noviny

Jakuba Katalpa (1979., Plzeň), pravim imenom Tereza Jandová, češka je spisateljica i umjetnica. Studirala je bohemistiku, medijske studije i psihologiju. Napisala je pet proznih djela. Novela Je hlína k snědku? ušla je 2007. godine u uži izbor za nagradu „Magnesia Litera“ u kategoriji debitanta godine, roman Hořké moře dospio je u uži izbor za nagradu „Jiří Orten“ 2009. godine, a roman Nijemci osvojio je nagrade „Češka knjiga“ i „Josef Škvorecký“ 2013. godine, te ušao u uži izbor za nagradu „Magnesia Litera“ u kategoriji proznog djela godine. Nijemci su prevedeni na njemački, slovenski, bugarski i makedonski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –