Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Monika Helfer

Jadnici

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 04/2023.
  • 148 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401621
  • Cijena: 14.80 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novi roman Monike Helfer "Jadnici" živopisan je portret jedne žene (autoričine bake) s početka 20. stoljeća i ujedno dirljiva priča o podrijetlu vlastite obitelji. Josef i Maria Moosbrugger žive sa svojom brojnom djecom na periferiji austrijskoga planinskog sela. Oni su jadnici, sirotinja, polusvijet, na dnu društvene ljestvice.

Vrijeme je Prvoga svjetskog rata i Josef biva unovačen. Maria i djeca ostaju sami i ovisni o zaštiti gradonačelnika dvojbena morala. Istodobno u njihov kraj iz Hannovera dolazi Georg, koji nije samo naočit i govori uglađenim književnim jezikom, već jednoga dana pokuca i na vrata lijepe Marije...

Monika Helfer, rođena 1947. u mjestu Au u Bregenzerwaldu, živi kao spisateljica u Vorarlbergu sa svojom obitelji. Objavila je brojne romane, kratke priče i knjige za djecu. Za svoj rad nagrađena je među ostalim stipendijom Roberta Musila, Austrijskom počasnom nagradom za književnost, Književnom nagradom grada Solothurna i odlikovanjem Johanna Petera Hebela.

Roman "Schau mich an, wenn ich mit dir rede" (Pogledaj me kad razgovaram s tobom), objavljen 2017., bio je nominiran za Njemačku književnu nagradu. Za roman "Die Bagage", objavljen 2020., osvojila je 2021. Književnu nagradu grada Aalena Schubart. Nakladnička kuća Hanser objavila je i njezine romane "Vati" (Oče, 2021.), za koji je ponovno nominirana za Njemačku književnu nagradu te "Löwenherz" (Lavlje srce, 2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –