Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Monika Helfer

Tata

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 06/2024.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401836
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Monika Helfer nastavlja pisati o onome što je započela s bestselerom "Jadnici" (Die Bagage): o vlastitoj obiteljskoj priči.

U romanu "Tata" (Vati) Helfer opisuje muškarca s protezom za nogu, odsutnika, udovca, umirovljenika, zaljubljenika u književnost. Tom pričom autorica zaokružuje život svojeg oca i govori o vlastitom djetinjstvu i mladosti. O knjižnici u Domu za rehabilitaciju ratnih žrtava u brdima, siromaštvu i skromnim životnim uvjetima. O onome što zna o svojem ocu, što je o njemu mogla saznati. S puno iskrenosti nastaje roman o odrastanju u teškim prilikama, o potrazi za vlastitim identitetom. Knjiga uspomena koja suptilno govori o egzistencijalnome, a ostaje bolno u sjećanju. „Da, sve se okrenulo na dobro. Na neki zloćudni način sve se na kraju ipak dobro završilo.“


Knjiga dira u srž i budi razumijevanje za generaciju koja je često ostala neshvaćena. Roman Tata na empatičan i vrlo mudar način ispunjava prazninu.
Barbara Geschwinde, WDR 5 Bücher

Obiteljski roman "Tata" Monike Helfer bespogovorno spada u najemotivnija i najdirljivija izdanja ove književne sezone. Fascinira nas u pogledu jezika i pomno odabranim sadržajem. Spisateljica za ovaj roman definitivno zaslužuje Njemačku nagradu za književnost, koja ju je zaobišla 2017.
Ulf Heise, MDR Kultur

Monika Helfer, rođena 1947. u mjestu Au u Bregenzerwaldu, živi kao spisateljica u Vorarlbergu sa svojom obitelji. Objavila je brojne romane, kratke priče i knjige za djecu. Za svoj rad nagrađena je među ostalim stipendijom Roberta Musila, Austrijskom počasnom nagradom za književnost, Književnom nagradom grada Solothurna i odlikovanjem Johanna Petera Hebela.

Roman "Schau mich an, wenn ich mit dir rede" (Pogledaj me kad razgovaram s tobom), objavljen 2017., bio je nominiran za Njemačku književnu nagradu. Za roman "Die Bagage", objavljen 2020., osvojila je 2021. Književnu nagradu grada Aalena Schubart. Nakladnička kuća Hanser objavila je i njezine romane "Vati" (Oče, 2021.), za koji je ponovno nominirana za Njemačku književnu nagradu te "Löwenherz" (Lavlje srce, 2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –