Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gloria Lujanović

Otac : poema

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 05/2023.
  • 132 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321608
  • Cijena: 9.82 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U podnaslovu ove knjige bi, možda, trebalo stajati Srednjobosanska poema, ili, još preciznije, Završno pjevanje Srednjobosanske poeme. Prije mnogo godina u Zagrebu je, uz poneki podsmijeh, objavljen roman jednoga važnog i dobrog pjesnika naše generacije. Podsmijeh se tad ticao upravo podnaslova: Manjinski roman. Gloria je, ne htijući, napisala nastavak, koji govori o prelasku jednoga drugog naroda u manjinu, i u ništa.

Otac je tu glavni, a po mnogo čemu i jedini lik. Posljednji preostali iz svijeta koji se seli u sjećanja i progovara iz prošlosti, bogate i veoma naseljene likovima. Otac poučava, savjetuje i zanovijeta. Pomiren da ga se ne sluša. Njegova pomirenost je dvostruka: s kćeri koja je spašena, jer je izmještena iz njegove izgubljene Bosne; s vlastitim životom u kojem se pretvorio u tuđina i gosta, premda nikamo nije odlazio.

Ovo je knjiga o ratu i onome što je nastalo poslije rata. Ovo je knjiga o konstitutivnom narodu i jednoj njegovoj obitelji. Ljubavna knjiga između oca, domovine i tuđine. Knjiga o tome kako u čovjekovom životu najprisutnijim biva ono što je upravo iščezlo. Knjiga o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini.

Miljenko Jergović

 

Iz medija:

"Nevjerojatna je dubina i širina svijeta koji Glorija Lujanović prikazuje u svojoj "poemi", i to jednim jednostavnim, gotovo lapidarnim jezikom, i ne sjećam se više kada se u ovdašnjim književnostima pojavio jedan ovako uvjerljiv i zrelo napisan književni prvijenac, a koji je ujedno i do kraja politički osviješten tekst, koji podjednako, s onih vegelovskih "rubnih predela", upućuje žestoke i beskrajno duhovite žaoke i prema Zagrebu i prema Sarajevu.“ Josip Mlakić, bljesak.info

Gloria Lujanović, rođena 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko bh. medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –