Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marta Orriols Balaguer

Naučiti razgovarati s biljkama

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Nikola Vuletić
  • 05/2023.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594157
  • Cijena: 19.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Za Paulu, uspješnu doktoricu neonatologije u Barceloni, život se najednom slama na dvoje: prije i poslije. Njezin dugogodišnji partner Mauro smrtno strada u prometnoj nesreći, samo dva sata nakon što joj obznani da je ostavlja radi znatno mlađe djevojke. Sapletena u mrežu tuge, bijesa i srama, Paula počinje dug put pomirenja, probijajući se kroz sjećanja, uspomene i odluke koje je donosila.

Je li bila u krivu kada je mislila da ipak teže istome, da mu ne smeta što ne želi brak, da mu odgovara što je razborita, britka i ponekad hladna, protuteža njegovoj toplini i umjetničkim nastojanjima? Na koncu sama u stanu punom Maurovih ocvalih biljaka, utječe se upitnim utjehama, sve vrijeme čuvajući tajnu njegova preljuba pred svima ožalošćenima.


Iznimno uspješan roman katalonske književnice Marte Orriols priča je o gubitku i svemu što dolazi nakon, o pronalasku sebe nakon potpunog raspada i o vremenu koje je potrebno za zacjeljenje i novu nadu. Smješten u Španjolsku 21. stoljeća, "Naučiti razgovarati s biljkama" pogled je u tugu suvremene, ambiciozne žene, a istodobno posveta prisnim odnosima, kojima je ljubav, ipak, temeljna odrednica.


Orriols se pokazuje kao majstorica psihološkog poniranja u proces tugovanja, uzimajući i svoje likove i svoje čitatelje vrlo ozbiljno.
De Morgen

Marta Orriols sposobna je riječima ispraviti prolaznost i nepredvidivost svakodnevice.
El Pais

Roman koji osvaja svojom iskrenošću, svojom nježnošću i suptilnošću koju Marta Orriols pokazuje imenujući ono što bi nas inače ostavilo bez riječi.
ABC

Put gubitka u "Naučiti razgovarati s biljkama" pulsira bolnom, intimističkom autentičnošću.
Avvenire

Roman Marte Orriols emocionalni je roller coaster i manifest protiv svih onih koji se žure iskorijeniti svoju tugu.
Expresso

Debitantski je roman Marte Orriols prekrasan. Iako je tema o kojoj govori srceparajuća. Zapravo, roman je tako lijep baš zato što se uravnoteženo, osjećajno i skladno bavi tom iznimno bolnom temom. Orriols je sposobna ispripovjediti intimnost i tišinu te pokazati kako je smrt univerzalno i jedinstveno iskustvo.
La Repubblica

Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975.), povjesničarka umjetnosti po struci, završila je tečaj filmskog scenarija u školi filma Bande a Part i kreativnog pisanja u školi Ateneu Barcelones. Autorica je bloga No puc dormir, a povremeno radi i kao lektorica u izdavaštvu. Surađivala je u digitalnom časopisu za kulturu Nuvol, a na portalu za kulturu Catorze objavljuje književne i kulturne kronike.

Svojom prvom knjigom "Anatomia de les distancies curtes" ostvarila je zamjetan uspjeh kod kritike i čitatelja. Njezine priče prikazuju složenost ljudskih odnosa istančanom i harmoničnom prozom velike emocionalne snage. "Naučiti razgovarati s biljkama" njezin je debitantski roman, odlično prihvaćen i u Španjolskoj i u brojnim drugim zemljama. Drugi roman, "La possibilitat de dir-ne casa" upravo je objavila. Živi i radi u Barceloni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –