Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dimitri Rouchon-Borie

Demon s Vučjeg brda

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 05/2023.
  • 184 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594164
  • Cijena: 18.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Protagonista romana Dukea nalazimo iza rešetaka, gdje služi zatvorsku kaznu zbog svojih postupaka. Koristeći se alatima zastarjele pisaće mašine, svojih izmučenih misli i vlastita jezika, Duke ispovijeda svoj težak život od samih početka, ne bi li se, na preporuku psihijatara, suočio sa svojim traumama. Njegova priča započinje na Vučjem brdu, gdje svoj oskudni dom dijeli s nasilnim roditeljima te braćom i sestrama. Nakon što je isprva godinama zatvoren u mračnoj kući, s malo znanja o svijetu koji ga okružuje, zbog prijetnje socijalne radnice konačno kreće u školu. Taj mu događaj mijenja život, no donosi mu i Demona, s kojim će se boriti do samoga kraja.

Napisan jednostavnim, ali eruptivnim jezikom neobrazovana pojedinca, "Demon s Vučjeg brda" potresno je svjedočanstvo jednog teškog socijalnog slučaja. Iskren i bolan, roman prodire duboko u um osuđena čovjeka, ali i u mnoge mane društvenog sustava koji rijetko uspijeva zaštititi one najranjivije, prepuštajući ih najčešće sebi samima. Romaneskni debi Dimitrija Rouchon-Borieja kritika je prepoznala kao nužno djelo suvremenosti, a ušao je i u uži izbor nagrade Goncourt za najbolji prvi roman.

 
Kako odmiču stranice, svjedočimo, potreseni, nicanju jedne svijesti, misli koja oscilira između senzibilnosti i naivnosti, ali prolazi kroz bljeskove koji razotkrivaju svijet. U ritmu toga unutarnjeg udarca, oslobođena pravila interpunkcije, priču nam donosi sirovo pismo. Gotovo čisto. Ovdje nema patosa, presude ili pouke. Samo pero koje rasvjetljava ponor ljudske duše.
Pauline Leduc, L’Express

"Demon s Vučjeg brda" isprepliće horor i nedužnost, bez prestanka premješta oznake žrtve i krivca, u smirenom, gotovo blagom fatalizmu.
Véronique Rossignol, Livres Hebdo

Neobična poezija koja izvire iz ovoga teksta pravi je mali tour de force.
Youness Bousenna, Télérama

S ovim rastaljenim tekstom prelazimo granicu jednine. (...) Najveća snaga ovoga iznimnog prvijenca nije strahota onoga o čemu priča, nego nedužnost kojom priča o toj strahoti.
Jérôme Garcin, L’Obs

Književni uppercut.
Isabelle Bourgeois, Avantages

Dimitri Rouchon-Borie francuski je pisac, rođen 1977. godine u Nantesu.  Kao novinar u dnevnom listu Le Telegramme, bavi se temom procesuiranja zločina, a njegov je rad urodio i knjigom kronika pravnih slučajeva Au tribunal, chroniques judiciaries (2018.). Kao romanopisac, debitirao je 2021. godine romanom-ispoviješću jednoga ubojice, pod naslovom "Demon na Vučjem brdu", koji mu je iste godine priskrbio mnogobrojne ugledne nagrade, među kojima treba istaknuti nagradu Belgijske radiotelevizije i finale Goncourtove nagrade za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –