Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Megan Devine

OK je što niste OK

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Matija Pospiš
  • 06/2023.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532594201
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Gubitak bliske osobe izmakne nam tlo pod nogama. I ma što drugi govorili, znamo da više ništa nije u redu. U kulturi koja se srami tuge i smatra je poremećajem što ga treba liječiti, knjiga Megan Devine pravo je osvježenje. Žestoko se suprotstavljajući nametnutim kulturnim normama, nudi nam radikalno nov pristup tugovanju. Tko vam ima pravo reći da napokon morate „preboljeti“? Tko vam ima pravo reći koliko je dugo „normalno“ tugovati? I zašto tješenje ne pomaže?

Megan Devine, psihoterapeutkinja i udovica, iskusila je tugovanje s obiju strana. Iz vlastitog i kliničkog iskustva progovara o gubitcima koji se ne mogu zaboraviti. Kroz priče, znanstveno utemeljena istraživanja i kreativne vježbe, ona nas uči kako živjeti s boli i kako pomoći bliskim osobama koje se s njome suočavaju. Knjiga "OK je što niste OK" pametan je vodič za ožalošćene, one koji ih vole i sve one koji žele bolje voljeti – sami sebe i jedni druge.


"Bol ne završi uvijek, ni izbavljenjem ni preobrazbom. Biti hrabar, ponijeti se herojski, ne znači svladati bol ili je pretvoriti u dar. Biti hrabar znači ustati i suočiti se sa svakim novim danom kad biste najradije zaspali zauvijek. Biti hrabar znači držati svoje srce kad se ono raspadne na milijun komadića koje više nikad nećete moći sastaviti. Biti hrabar znači stajati na rubu provalije koja se upravo rastvorila u nečijem životu i ne bježati od toga, ne prikrivati svoju nelagodu floskulama o pozitivnom stavu. Biti hrabar znači dopustiti boli da se rastvori i zauzme onoliko prostora koliko joj je potrebno. Biti hrabar znači pričati tu priču.

To je zastrašujuće, ali i predivno. Takve nam priče trebaju."

(...)

"Ponekad nam se dogode teške, bolne, grozne stvari. Takva je narav ovog života i ovog svijeta. Ne završi sve uvijek dobro; ne postoji za sve neki razlog. Pravi put naprijed nije poricati, već uvažiti postojanje da neizlječiva bol postoji. Trebamo postati kultura dovoljno snažna da se suoči s boli, kad je ona među nama. Držati se zajedno u toj boli. Otvoriti se prema tuđoj boli, znajući da bi se sljedeći put to moglo i nama dogoditi."

​(...)

"U tugovanju nema ničeg pogrešnog. To je prirodan nastavak ljubavi. To je zdrava i normalna reakcija na gubitak. To što se tugujući osjećamo loše, ne znači da je tugovanje loše; to što se osjećate ludima ne znači da jeste ludi. Tugovanje je dio ljubavi. Ljubavi prema životu, prema sebi, prema drugima. To što proživljavate, koliko god bolno bilo, zapravo je ljubav. A ljubav je strašno teška. Ponekad je i nesnosno bolna."

Megan Devine pokazuje nam da bismo tugovanju trebali pristupati s toplinom i razumijevanjem, a ne kao bolesti koju treba izliječiti. Ovo je iznimno vrijedna knjiga.
Rene Denfeld, autorica bestselera "The Enchanted" i "The Child Finder"

Ova je knjiga dopuštenje da se osjećate onako kako se već osjećate, radite ono što već radite i govorite ono što već govorite kada vas zatekne težak gubitak, a svi vam oko vas samo pričaju koji je pravi način da opet budete osoba koja ste bili i koja više nikada nećete biti.
Jonathan Fields, autor knjige "How to Live a Good Life", osnivač Good Life Projecta

U ovom predivno napisanom daru za naša slomljena srca Megan Devine nudi nam protuotrov za promašene poruke naše kulture o tome kako da podnesemo ono što je nepodnošljivo. Ne moramo se ispričavati zbog toga što smo tužni! Tuga nije bolest od koje nas treba što prije izliječiti! Naprotiv, svijet gubitka jedan je najsvetijih prostora u koje možemo ući. Megan je naša neustrašiva, borbena i nadasve suosjećajna vodičica.
Mirabai Starr, autorica knjige "Caravan of No Despair: A Memoir of Loss and Transformation"

Megan Devine ovlaštena je psihoterapeutkinja i članica Kalifornijske udruge za licencirane profesionalne kliničke savjetnike. Više od 20 godina vodi privatnu konzultantsku praksu. Njezini su tekstovi objavljeni u časopisima GQ, Harvard Business Review, Washington Post, New York Times i mnogim drugima. Voditeljica je podcasta It’s OK That You’re Not OK i istaknuta stručnjakinja u PBS-ovu dokumentarcu, Speaking Grief.

Njezin priručnik "OK je što niste OK" preveden je na više od 25 jezika, a čitatelji i kritičari smatraju ga jednom od najoriginalnijih suvremenih knjiga o tugovanju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –