Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stine Pilgaard

Zemlja kratkih rečenica

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 06/2023.
  • 280 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594195
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad vas život najednom baci iz velegrada u zabitan gradić na zapadu Danske, s malim djetetom koje ne spava i dečkom previše zgodnim za rad na lokalnom kampusu, što vam preostaje? Junakinja romana utočište nalazi u ulozi kolumnistice seoskih novina, gdje odgovara na pisma čitatelja. To je ujedno i jedino mjesto gdje može biti rječita; stanovnici Skjerna nisu baš razgovorljivi. Predvidljiv život zajednice, čije se teme vrte oko prognoze, krava i uroda, njezinu temperamentu i luckastoj prirodi nikako ne odgovara, premda se svim silama trudi uklopiti i postati "čestita" građanka…

Opisujući muke mlade žene u maloj sredini, Stine Pilgaard pod povećalo natopljeno zajedljivim humorom stavlja hygge, popularnu dansku filozofiju sretnoga života. Topla šalica čaja, okrilje obitelji i udoban naslonjač nisu baš za svakoga. Ili, ipak, jesu? "Zemlja kratkih rečenica" vrckavo je, zabavno i inteligentno štivo o pokušajima da se prilagodimo zajednici, kakva god bila – i spasimo od usamljenosti.

Stine Pilgaard (Aarhus, 1984.) završila je Školu kreativnog pisanja i diplomirala danski jezik i medijsku kulturu na Sveučilištu u Kopenhagenu. Debitirala je 2012. godine romanom "Min mor siger", koji je odmah požeo pohvale kritike i dobio uglednu nagradu Bodil and Jorgen Munch-Christensen. Sljedeći roman, "Lejlighedssange" (2015.), donio joj je Nagradu danskih knjižnica (2016.) i bio nominiran za Nagradu čitatelja.

"Zemlja kratkih rečenica" njezin je treći i najuspješniji roman, prodan u više od 100 000 primjeraka u Danskoj, a njime je zaslužila i ugledne danske Zlatne lovorike za najbolju knjigu 2020. i Weekendavisenovu nagradu za književnost. Knjiga je nominirana i za nekoliko drugih nagrada, uključujući Politikenovu književnu nagradu. Prema njoj je snimljen i istoimeni film, a prevedena je na desetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –