Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Megan Nolan

Djela iz očaja

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 08/2023.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594393
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U ime ljubavi ona će učiniti sve. Kuhat će mu, čistiti, prati, podnositi njegovu bivšu djevojku, trpjeti kritike i poniženja, hladnoću i udaljavanje. Čekati ga da joj se vrati kad je napusti. Pridobiti ga svojom pokornošću i obožavanjem. Postat će sve ono što on želi i polako brisati sebe. Sve dok se najednom ne probudi…

Roman Megan Nolan brutalno je iskren prikaz toksičnog odnosa, ljubavnog ludila i opsesije drugim. Prikazujući Dublin 2000-ih godina i mlade ljude u egzistencijalnoj krizi i potrazi za životnom svrhom, autorica u nevjerojatno uvjerljivu debiju bez dlake na jeziku govori o potisnutoj ženskoj seksualnosti, o odnosu prema tijelu, o iluziji ljubavi koja puca na dramatičnu, katarzičnu svršetku romana. "Djela iz očaja" potiču na preispitivanje vlastitih granica: što smo sve spremni žrtvovati da bismo bili voljeni?


Ljubavna priča kao nijedna druga. Intenzivno i iskreno ispisana, s rijetko viđenim pristupom stvarnom životu, no ujedno promišljena i puna uvida – kombinacija kojom u romanu uspijeva razdvojiti ideju od iskustva ljubavi te odvesti čitatelja na mjesto gdje ona nastaje.
Karl Ove Knausgard

To je zastrašujuć i grozničav, kompulzivan i uznemirujuć, i naizgled istinit dokument o toksičnoj i manipulativnoj ljubavi (…) psihoseksualni triler o ekstazi i sramoti bivanja ženom koja se seksa s muškarcima i koja se zaljubljuje u njih...
Critical Mass

Očaravajući prvijenac, remek-djelo od početne rečenice do gorkog kraja...
Independent

Roman je snažna protuteža ideji da mlade žene danas sebe definiraju neovisno o muškarcima. Nolan pokazuje da su, sve dok se borimo s muškim idejama o ženskoj poželjnosti, žene na izvjestan način spoznate muškim pogledom.
LA Times

Podrivajući tradicionalne ljubavne priče, osvjetljava krhku napetost između moći i želje; neravnopravnost kulture veza, u kojoj ženin erotski kapital oblikuje i njezin identitet i iskustvo...
Evening Standard

Megan Nolan mlada je irska autorica (rođena 1990. godine u Waterfordu). Studirala je francuski jezik i medije na dublinskom Trinity Collegeu. Njezini su eseji, kritike i fikcija objavljivani u The New York Timesu, The White Reviewu, The Sunday Timesu, The Village Voiceu, The Guardianu i u antologiji Winter Papers. Stalna je kolumnistica časopisa I newspaper, Huck Magazinea i New Statesmana.

Debitirala je romanom "Djela iz očaja", objavljenim 2021. godine. Svježinom i iskrenošću Nolan progovara o toksičnoj ljubavi, fiksaciji i ranjivosti, čime je osvojila kritiku i publiku, i ušla u izbor za „Dublin Literary Award“ te za nagradu „Sunday Times Young Writer of the Year“. Časopis The Guardian njezin je roman uvrstio među deset najboljih debitantskih djela 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –