Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chris Hedges

Rat je najveće zlo

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 08/2023.
  • 230 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514833
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Proveo sam dosta vremena s masovnim ubojicama, gospodarima rata i vođama „odreda smrti“. Neki su psihopati koji uživaju u sadističkim postupcima, mučenjima i ubojstvima. Ali drugi, možda i većina, ubijanje smatraju poslom, profesijom, nečim dobrim za karijeru i status. Uživaju igrati se Boga. Uživaju u hipermaskulinom svijetu nasilja u kojem su pljačka, krađa i silovanja bonus na plaću. Ponosno usavršavaju tehnike ubijanja kako bi oduzeli što više života, uglavnom potpuno neosjetljivi na užas i okrutnosti koje nanose. A kada ne ubijaju, ponekad znaju biti zavodljivo šarmantni i velikodušni. Neki su solidni očevi i romantični supruzi i ljubavnici. Neki obožavaju svoje kućne ljubimce.

Ono što me najviše uznemiruje nije demonizirana, jednostavna karikatura masovnog ubojice. Najviše me uznemiruje ljudsko biće.


Kad piše protiv rata, Chris Hedges zna o čemu piše jer je bio na licu mjesta, na prvim linijama fronta, i jer je razgovarao s mnogim preživjelima, muškarcima i ženama, teško osakaćenima fizički i psihički. Nemilosrdno, argumentima koje je teško osporiti, knjiga "Rat je najveće zlo" lišava čitatelja bilo kakve romantičarske predodžbe o tome što rat u svojoj suštini uistinu jest: odvratna klaonica u kojoj se ljudska bića međusobno ubijaju.


Chris Hedges sastavio je vrsnu kompilaciju reporterskih uvida i analiza. Dokazao se kao nezamjenjiv izvor spoznaja, i kroz svoju iznimnu karijeru hrabrog novinara, i u svojim pronicavim komentarima svjetskih događaja.
Noam Chomsky

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –