Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Larry Tremblay

Posljednja slika ljubavi

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Mirna Sindičić Sabljo
  • 10/2023.
  • 152 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401720
  • Cijena: 17.80 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Osmi roman Larryja Tremblayja, kanadskog dramatičara, romanopisca, pjesnika, kazališnog redatelja i profesora kazališne umjetnosti, naslovljen "Posljednja slika ljubavi" (Tableau final de l'amour), objavila je izdavačka kuća La Peuplade 2021. godine. Roman pripovijeda o poznatom irskom slikaru Francisu Baconu. Bacon, rođen u Dublinu 1909. jedan je od najoriginalnijih modernih europskih slikara koji se u značajnoj mjeri oslanjao na tekovine ekspresionizma.

"Tableau final de l'amour" nije Baconova biografija. Inspiriran je pojedinim epizodama iz njegova života, no niz je događaja i likova spomenutih u romanu u potpunosti fikcionalan. Tremblayev istovremeno poetski i uznemirujući roman pripovijeda o njegovim umjetničkim traganjima i borbama, kao i o uznemirujućoj ljubavnoj vezi iz koje je nerijetko crpio stvaralačku energiju. Radnja se zbiva u Londonu, Rimu i Parizu.

Roman je napisan u prvom licu, u obliku Baconova obraćanja Georgeu Dyeru s kojim je godinama bio u turbulentnoj ljubavnoj vezi i koji je izvršio samoubojstvo u Parizu 1971. godine, neposredno uoči otvaranja velike Baconove retrospektive u Grand Palaisu. Baconov je život i umjetnički opus bio je Tremblayeva inspiracija za pisanje zbirke poezije "158 fragments d’un Francis Bacon explosé", objavljene 2012. godine. Adaptacija romana bit će na pozornici premijerno izvedena 2023. godine.

Larry Tremblay (1954.) suvremeni je kanadski dramatičar, romanopisac, pjesnik, kazališni redatelj i profesor kazališne umjetnosti na Sveučilištu u Montréalu. Od osamdesetih godina 20. stoljeća do danas napisao je tridesetak dramskih tekstova koji su prevedeni na desetke jezika i postavljeni na brojnim svjetskim kazališnim pozornicama. Najprevođeniji je i najizvođeniji kvebečki dramatičar.

Pored nekoliko zbirki poezija i kratkih priča, objavio je i sedam romana, među kojima je najistaknutiji "L'Orangerie" (Pod krošnjom naranče), dobitnik nagrada Prix des libraires du Québec, Prix littéraire des collégiens i Prix littéraire des lycéens de l'Euregio. Za svoje je književne tekstove u nekoliko navrata bio nominiran za najprestižniju kanadsku književnu nagradu Governor General's Award.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –