Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christoph Ransmayr

Gospodar vodopada : Kratka pripovijest o usmrćivanju

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 10/2023.
  • 188 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401737
  • Cijena: 19.80 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U divljoj bujici čamac se sunovrati niz zastrašujuće slapove Bijele rijeke. Pritom se petoro ljudi utopi. Dotad cijenjeni čuvar brane koji upravlja vodotokom u selima uzvodno trebao je moći spriječiti ovu tragediju – a nije to učinio. Kad godinu dana nakon nesreće i on sam nestane, u njegovu sinu budi se sumnja: je li njegov razdražljivi, prošlošću opsjednuti otac uistinu bio ubojica? Potraga za istinom vraća sina čuvara brane daleko u vlastitu prošlost: vođen strašću prema vlastitoj sestri i bijesom nad sudbinom svoje majke protjerane iz zemlje, on slijedi očeve stope. Put ga vodi kroz tmuran svijet malih rascjepkanih državica. Megalomanski vladari u njima sve više stežu granice i bore se za izvore pitke vode...

Moćnim slikama i snažnim intenzitetom Christoph Ransmayr pripovijeda o ugroženu svijetu i ljudskoj nadi za oprostom.

Roman "Gospodar vodopada: Kratka pripovijest o usmrćivanju" predstavlja poseban dragulj u suvremenoj književnoj produkciji, jer se odvažuje na uzlet mašte kakvoga se većina današnjih autora libi, zbog straha da će ponoviti već poznate obrasce ili ispasti anakronim. Ransmayru se ne dogodi ni jedno ni drugo: priča je snažna, dobro motivirana, dobro vođena i razriješena te vrlo originalna. Pritom je jezično na najvišoj razini, umijeće pisanja u svojemu najboljem izdanju.

Christopha Ransmayra smatra se jednim od najvećih živućih autora njemačkoga govornog područja. Nakon bestselera “Atlas eines ängstlichen Mannes” (“Atlas bojažljiva čovjeka”) i “Cox oder Der Lauf der Zeit” (“Cox ili protok vremena”), Christoph Ransmayr u svome novom romanu “Der Fallmeister” (“Gospodar vodopada”) virtuozno i s velikom senzualnošću pripovijeda o ljudskoj krivnji i oprostu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –