Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Richard Powers

Odivljenje

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Lara Hölbling Matković
  • 03/2024.
  • 312 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533587141
  • Cijena: 24.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Astrobiolog Theo Byrne ima dvije velike ljubavi, i treću bez koje je ostao. Jedna je svemir, u kojem traga za životom na planetima udaljenim desetke svjetlosnih godina, a druga njegov sin Robin, sasvim poseban dječak kojeg Theo odgaja sam nakon smrti supruge, ljubavi koju je izgubio. Njih dvojica sjajan su tandem, Robin prati oca u njegovim simulacijama posjeta egzoplanetima i otkrivanju misterija nastanka života, a otac sina u otkrivanju zemaljskih ljepota i čudesa te u njegovim nastojanjima da spasi ovaj naš planet.

No nije samo Zemlja ugrožena; devetogodišnji Robin, topao dječak neograničene mašte, ne da se uklopiti, čak mu ni dijagnozu nije lako postaviti, Aspergerov sindrom, ADHD ili nešto treće. Otac odbija da ga se liječi psihoaktivnim lijekovima, pa pronalazi eksperimentalnu emocionalnu terapiju. Rezultati su zapanjujući. Sve dok se država i politika financiranja znanstvenih projekata ne upletu...


"Odivljenje", novi roman Richarda Powersa, dobitnika Pulitzerove nagrade za veličanstveno djelo Iznad svega, priča je o neizmjernoj ljubavi oca i sina, o otkrivanju djetinjim očima začudnog života koji nas okružuje te bezgraničnim mogućnostima mašte i znanosti kada im se ne podrezuju krila. No krila se podrezuju, a otac sinu ne može objasniti svijet koji sam sebe želi uništiti.

Richard Powers višestruko je nagrađivani američki autor. Rođen je 1957. u Illinoisu kao četvrto od petero djece u obitelji. Dio djetinjstva i školovanja proveo je u Bangkoku, gdje se razvila njegova privrženost glazbi i čitanju. Upisao je studij fizike na Sveučilištu u Illinoisu, ali je poslije prvog semestra prešao na studij književnosti. Predavao je književnost i kreativno pisanje na sveučilištima Stanford i Illinois (UIUC). Powers je autor trinaest romana, uključujući "Three Farmers on Their Way to a Dance" (1985.), "Operation Wandering Soul" (1993., uži izbor National Book Award), The Echo Maker (2006., National Book Award i uži izbor Pulitzerove nagrade), "Iznad svega" (2018., Pulitzerova nagrada, uži izbor nagrade Man Booker i dr.) te "Bewilderment" (2021., uži izbor nagrade Man Booker, širi izbor za Nacional Book Award i Medalju Andrewa Carnegieja za izvrsnost u fikciji). Djela su mu posvećena pronicljivim istraživanjima najvažnijih pitanja s kojima se suvremeno društvo suočava, a koja su obilježena ljudskim utjecajem, kroz znanost i tehnologiju, na život i planet. Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti te Američke akademije umjetnosti i znanosti i Zaklade MacArthur. Živi na Great Smoky Mountains.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –