Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Richard Powers

Iznad svega

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Lara Hölbling Matković
  • 01/2022.
  • 536 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584157
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Devetero neznanaca nevidljivim je i dubokim korijenima, poput korijenja šume, povezano ulogom drveća u svojim životima. Njihove se priče granaju iz obiteljskog svijeta i vremena, od ranog doba New Yorka do kraja 20. stoljeća kada se na Pacifičkom sjeverozapadu vode upravo Šumski ratovi. 

Nicholas Hoel potomak je pionira iz Iowe, nasljednik albuma posljednjeg američkog kestena kojeg su njegovi preci naraštajima svakog mjeseca fotografirali. Mimi Ma mlada je poslovna žena čiji je otac doplovio iz Šanghaija u San Francisco te u svom novom svijetu zasadio murvu, stablo svile na kojoj se gradilo bogatstvo obitelji Ma. Douglas Pavlicek vijetnamski je veteran kojega je pri padu iz ratnog aviona spasila smokva stara tristo godina, a Patricia Westerford iznimna je znanstvenica koja je otkrila možda jedan od posljednjih svjetskih misterija: razgovor drveća. Njih se četvero, kao i preostalih petero protagonista bori za spas “stare šume”, u čijem je središtu drevna sekvoja. Postoji svijet uz ovaj naš ljudski – golem, spor, veličanstveno inventivan i gotovo nevidljiv za nas. Ovo je priča o nekolicini ljudi koji otkrivaju kako vidjeti taj svijet i koji su dotaknuli rub prijetnje njegova nestanka. 

U monumentalnom romanu "Iznad svega", nagrađenom Pulitzerovom nagradom, Richard Powers uranja u temu veliku poput svemira: o prirodi i povezanosti naše civilizacije s njom. Epska je to saga u kojoj kroz ovidijevsku metamorfozu svojih junaka autor ponovno odmjerava čovjekovo mjesto na planetu i njegov suživot s drugim živim bićima.

Iz medija:

Da je Powers američki pisac iz 19. stoljeća, tko bi on bio? Vjerojatno Herman Melville i napisao bi roman Moby Dick. – Margaret Atwood

Najbolji roman ikad napisan o drveću i, zapravo, jedan od najboljih romana uopće. – Ann Patchett

Nenadmašan i snažan hommage svijetu drveća (njegovoj biološkoj sofisticiranosti i njegovu bogatom doprinosu planetu), djelo prepuno zanimljivih podataka, uvjerljivih razmišljanja i argumenata za žurnost djelovanja. Stranice koje nas vode u ugrožene ostatke drevnih šuma ili kontempliraju o raskošnim i fascinantnim stablima vrve od znanja i plijene književnom ljepotom. – The Sunday Times (UK)

Richard Powers višestruko je nagrađivani američki autor. Rođen je 1957. u Illinoisu kao četvrto od petero djece u obitelji. Dio djetinjstva i školovanja proveo je u Bangkoku, gdje se razvila njegova privrženost glazbi i čitanju. Upisao je studij fizike na Sveučilištu u Illinoisu, ali je poslije prvog semestra prešao na studij književnosti. Predavao je književnost i kreativno pisanje na sveučilištima Stanford i Illinois (UIUC). Powers je autor trinaest romana, uključujući "Three Farmers on Their Way to a Dance" (1985.), "Operation Wandering Soul" (1993., uži izbor National Book Award), The Echo Maker (2006., National Book Award i uži izbor Pulitzerove nagrade), "Iznad svega" (2018., Pulitzerova nagrada, uži izbor nagrade Man Booker i dr.) te "Bewilderment" (2021., uži izbor nagrade Man Booker, širi izbor za Nacional Book Award i Medalju Andrewa Carnegieja za izvrsnost u fikciji). Djela su mu posvećena pronicljivim istraživanjima najvažnijih pitanja s kojima se suvremeno društvo suočava, a koja su obilježena ljudskim utjecajem, kroz znanost i tehnologiju, na život i planet. Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti te Američke akademije umjetnosti i znanosti i Zaklade MacArthur. Živi na Great Smoky Mountains.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –