Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carl Frode Tiller

Bijeg

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 06/2024.
  • 216 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533557830
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Elisabet i Sakarias razdvojili su se i otuđili nakon smrti svojeg sina Johannesa, koji je nastradao u nesreći. Johannes je bio usamljen dječak koji se često povlačio u svoj svijet. Osjećao se kao djevojčica i nerijetko posuđivao majčinu odjeću i šminku. Roditelji su bezuspješno pokušavali navesti ga da se druži s vršnjacima. Badnja je večer, i Elisabet i Sakarias posjećuju grob svojeg sina godinu nakon njegove smrti. Nakon što zapale svijeće i očiste snijeg s nadgrobnog spomenika, Sakarias Elisabet vozi kući. To je prvi Božić koji će dočekati bez sina, svatko u svojoj samoći jer je tuga podigla neprobojni zid među njima. No hoće li biti tako? Njih dvoje na koncu ipak završe zajedno, Elisabet sjedne za klavir i svira kompoziciju koju je njihov sin najviše volio. Naposljetku će to biti posebna Badnja večer za njih oboje.

"Bijeg" je melankolični roman o usamljenosti, žalovanju roditelja nakon sinovljeve smrti, očajničkim pokušajima oživljavanja komunikacije. Roman uspostavlja povezanost između živih i mrtvih prekoračujući granice onoga što smatramo realnošću. Knjiga je proglašena najboljim norveškim romanom 2022. godine, a iste je godine dobila norvešku Nagradu mlade kritike.

Carl Frode Tiller (rođen 1970.) književnik, povjesničar i glazbenik. Piše na tzv. »nynorsku« (novonorveškom), jednom od dva službena norveška standardna jezika. Debitirao je 2001. romanom  "Skråninga" (Nizbrdica), koji je kao najbolji prvijenac godine nagrađen nagradom Tarjei Vesaas’ Debute Prize, a ušao je i u uži izbor za prestižnu književnu nagradu Brageprisen koju dodjeljuje stručni žiri. Za roman "Innsirkling" (U krugu) Tilleru je 2007. godine dodijeljena nagrada Brageprisen te Nagrada norveških književnih kritičara, a nominiran je i za prestižnu skandinavsku književnu nagradu koju dodjeljuje Nordijski književni savjet. Godine 2009. roman "U krugu" dobio je Nagradu EU za književnost.

Tiller je nesumnjivo jedan od najvažnijih romanopisaca svoje generacije, cijenjen zbog svojeg prepoznatljivog furioznog stila i sposobnosti da stvori živopisne, slojevite likove čija sudbina često biva zapečaćena njihovom nesposobnošću da se otrgnu od destruktivnih obrazaca ponašanja koji obilježavaju njihove odnose s okolinom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –