Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nina Polak

Dom je precijenjena riječ

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Svetlana Grubić Samaržija
  • 06/2024.
  • 232 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533557823
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Glavna junakinja, 30-godišnja Nynke, provela je sedam godina na moru u dobrovoljnom egzilu. Nakon slučajnog susreta u marini u Cannesu s obitelji koja ju je udomila nakon majčine smrti vraća se u Amsterdam i suočava s prenapučenim gradom u kojem se osjeća poput autsajdera – „muzejom koji tone” i koji se mora braniti od hordi turista – i s bivšim dečkom koji ju je zamalo uvukao u spiralu loših životnih odluka. To je roman koji junakinju suočava s izborom između slobode i pripadanja.

U svom drugom romanu „Dom je precijenjena riječ” autorica se referira na slavnog Albatrosa Charlesa Baudelairea pokazujući i time koliko joj je važna literarna tradicija iako je istodobno duboko uronjena u suvremenost. Polak se dotiče brojnih tema i pitanja koja brinu i obilježavaju njezinu generaciju i pritom savršeno balansira između ironije i ozbiljnosti. Ona govori o ljubavi, žaljenju i pokušajima ostvarivanja komunikacije te pronalaženju vlastitog identiteta u otuđenom svijetu koji je okružuje.

Roman je osvojio prestižne nagrade, Književnu nagradu BNG-a 2018. i De Inktaap 2020. godine.

Nina Polak (rođ. 1986. u Haarlemu) debitirala je 2014. godine romanom "We zullen niet te pletter slaan", nominiranim za nagrade Anton Wachter, ANV za književni prvijenac i Književnu nagradu Opzij. Studirala je nizozemski jezik i književnost na Sveučilištu u Amsterdamu i na sveučilištu New School u New Yorku. Od 2009. do 2012. bila je urednica u amsterdamskom studentskom tjedniku "Propria cures", a surađivala je i u časopisima "De Gids" i "De Groene Amsterdammer". Od 2013. piše članke o kulturnim zbivanjima za časopis "De Correspondent". Drugi roman Nine Polak "Dom je precijenjena riječ" (Gebrek is een groot woord) dobio je Književnu nagradu BNG Banka (2018.) i nagradu mlade kritike De Inktaap (2020.). Njezin treći roman "Buitenleven" objavljen je 2022. i proglašen knjigom godine. Također je nagrađena nagradom Jonge Veer za „virtuozno baratanje jezikom i pisanom riječju te za unapređivanje kulture čitanja među mladim čitateljima”. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –