Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
María Dueñas

Sira

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Silvana Roglić
  • 06/2024.
  • 544 str., meki uvez
  • ISBN 9789533587318
  • Cijena: 24.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada se s mužem diplomatom, bivšim tajnim agentom, odseli u Jeruzalem, Sira se nada da bi to mogao biti njihov novi početak, prilika za obiteljski život. Iako je sanjala o spokoju i sigurnom domu za dijete koje uskoro dolazi na svijet, stalni sukobi Palestinaca i Izraelaca neprestano prijete krhkom miru. Svakodnevno nasilje uskoro eskalira i Sira je suočena s nezamislivom tragedijom. Kako bi njezin sin imao budućnost, odlaze u Englesku, gdje joj britanska tajna služba ponovno ponudi posao. Sira prihvaća, svjesna da u osiromašenom i ranjenom poslijeratnom svijetu nema mnogo opcija. Zadatak pred njom velik je izazov – i ne sluti da je vrebaju opaki duhovi prošlosti, koji neće stati dok je ne unište.

Ulicama nemirnog Jeruzalema i negostoljubivog Londona, sve do Madrida usred Francova režima i do egzotičnog Tangera, hrabra Sira vodi nas u novu veliku avanturu, ne pristajući biti žrtva okolnosti.


María Dueñas
napisala je napet i emotivan roman, "Sira" je maestralan nastavak svjetskog bestselera "Vrijeme između krojenja".


Roman je priznanje svim ženama borkinjama, karizmatičnim, stvarnim ženama, koje su morale prebroditi sve vrste nedaća koje su vrijeme i tadašnja ekonomija stavili pred njih. Autorica ističe, kao pozadinu cijele priče, važnost ženske snalažljivosti tijekom Drugog svjetskog rata, kao i neposredno nakon njega.
La Revista Mujer

Siru Quiroga – krojačicu – nećete samo tako zaboraviti.
Juan Gómez-Jurado, autor Crvene kraljice

Međutim, Sira nije Scarlett O'Hara. Za razliku od druge legendarne heroine koja se hrabro probija kroz raniji građanski rat, Sira se postupno razvija u neovisnu i odlučnu ženu koja uči kako ušiti tajne napisane na Morseovoj abecedi u krojeve svojih haljina.
Toronto Star

Dueñas je sjajna u umetanju Sirine pozadinske priče u narativ o Siri prema potrebi. Za bogatije čitalačko iskustvo preporučam da prvo pročitate Vrijeme između krojenja. Oba romana čitatelju pružaju svježe povijesne okvire i sjajne eskapade.
Historical Novels Review

Sada, tri romana nakon toga – ukupno njih pet – autorica se vraća protagonistici, koja nakon Drugog svjetskog rata više ne surađuje s britanskim tajnim službama i suočava se s majčinstvom kao najvećim izazovom. Glavna radnja događa se u Jeruzalemu, Londonu, Madridu i ponovno Tangeru, s nekoliko barcelonskih scena tijekom posjeta karizmatične Eve Perón, supruge argentinskog predsjednika, Španjolskoj 1947. godine.
La Vanguardia

Prepun zanimljivih likova, besprijekorno istražen i s tempom koji oduzima dah.
Booklist

Od sjajnog uvodnog retka do posljednje stranice, poglavlja prolaze pulsirajućim tempom.
USA Today

María Dueñas španjolska je književnica rođena 1964. u Puertollanu. Doktorirala je englesku filologiju i radi kao profesorica na Sveučilištu u Muriciji. Predavala je na američkim sveučilištima, piše znanstvene članke i sudjeluje u raznim obrazovnim, kulturnim i uredničkim projektima. Svojim prvim romanom "Vrijeme između krojenja", objavljenim 2009., privukla je pozornost čitatelja i postigla uspjeh kod kritike, a roman je preveden na više od dvadeset jezika. Uspjeh je ponovila romanom "Misión Olvido" iz 2012. i romanom "La templanza" iz 2015. Romani su nagrađeni s nekoliko književnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –