Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marin Bukljaš

Vatra svete Katarine

  • Nakladnik: Hena com
  • 07/2024.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594799
  • Cijena: 20.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godina je 2020. i to je, sjećate se, već sasvim dovoljno za traume. No Katarina neke od njih vuče još iz djetinjstva, upravo je prekinula ljubavnu vezu i nakon zagrebačkog potresa ostala bez glumačkog posla. Ponuda da na turneji prati Gabriela, osebujnog muzičara iz Berlina koji lice prekriva maskama, ali ne onima koje ga štite od zaraze, nego od života, isprva će joj se učiniti ludom, ali rub egzistencije i emotivni gubitak presudit će da je prihvati. I tako će započeti turbodinamična, filmična i na trenutke stripovska priča, žanrovski možda najbliža romanu ceste, u kojoj će krenuti iz Zagreba preko Osijeka, Varaždina, Opatije, Raba, Paga, Splita i Dubrovnika do Pule. Gabriel će mijenjati maske i nastupati, Katarina će voziti i upasti u nevolju koja bi ih mogla koštati života.

Mnoštvo je tu napetosti i iskliznuća prema drugim žanrovima (recimo, trileru), ali su, kao i uvijek, najzanimljivije i najskrivenije one napetosti koje proizlaze iz njihovih osobnosti. Dok maskirani Gabriel vidi zvukove i čuje boje, Katarina se muči sa zamijenjenim ruksakom, narkomafijom, potrebom za samoozljeđivanjem, ali i reminiscencijama na djetinjstvo i neriješenim odnosom s majkom. Kad stignu do Pule, turneja će završiti, ali će nešto drugo započeti, vatre se zapaliti, i možda je to promjena koje su se oboje bojali, ali je i priželjkivali.

"Vatra svete Katarine" roman je visoke napetosti, prepun izdaja, avantura, poraza i seksa kao vanjskih manifestacija onoga o čemu Marin Bukljaš zapravo piše – intimnoj potrazi za samim sobom, a to je uvijek vožnja dugom, nepreglednom, opasnom cestom.

Jagna Pogačnik

Marin Bukljaš rođen je 1975. godine u Zagrebu. Ubrzo nakon srednje škole, umjesto nastavka školovanja, odlučuje otputovati u Indiju i Nepal, što će kasnije smatrati svojim prvim životnim fakultetom. Tijekom tog nadahnjujućeg, ali i iscrpljujućeg šestomjesečnog puta, prihvaća putovanja kao svoj životni poziv te tome podređuje svoje daljnje djelovanje. Povratkom u Hrvatsku postaje DJ, što mu otvara nebrojene prilike za umjetničko stvaralaštvo, upoznavanje raznih ljudi i mjesta te fleksibilno radno vrijeme, što mu omogućava da često putuje.

Strast prema putovanjima pretočio je u putopisni projekt "My Friend Bike" – putujući biciklom snimio je četiri dokumentarna filma, od kojih je putopis "Priča o Balkanu" osvojio prvu nagradu ‘’Dijana Klarić’’ na Festivalu putnika u Šibeniku 2014. godine. Sa zadnjeg putovanja kroz 13 europskih država – od Finske do Turske – pisao je putopisne članke za jedan hrvatski web portal.

Osim što je DJ, dio je producentskog tima u kojem djeluje kao tekstopisac, gitarist i aranžer. Prije petnaestak godina otkrio je strast prema pisanju i otada je napisao pet romana i dvadesetak kratkih priča. Ovo je njegov prvi objavljeni roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –