Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Max Miller

Okusi povijesti : Istražite prošlost s pomoću 4000 godina recepata!

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Marijana Mikašinović Jambrović
  • 07/2024.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533557908
  • Cijena: 34.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Max Miller, voditelj omiljene YouTube serije Tasting History with Max Miller, vraća se tisućljećima u prošlost kako bi istražio jela koja su bila zaboravljena. Od ljekovitih napitaka iz antičke Grčke do mesnih tortica u kojima su za vrijeme carstva velikoga kana u Kini uživali potomci Džingis-kana, Miller nanovo otkriva niz primamljivih recepata koje danas ne biste mogli naručiti u restoranu. Ostajući vjeran izvornim tekstovima, svaki je recept temeljito istražen, prilagođen za moderne kuhinje i ispripovijedan na zadivljujući način.

Razigrana i poučna, ova knjiga pokazuje kako kuharica može biti vrelo tradicija, mitologija, političkih previranja i društvenih promjena. Prema Milleru, najbolji način da iskusimo povijest nije šetnja muzejima ili listanje udžbenika jer pripremajući Ruansku patku sjedamo za stol Luja XV.

"Okusi povijesti" predstavljaju bogato istraživanje o tome kako su se okusi razvijali kroz uspone i padove carstava. Svaki prikaz svjedoči Millerovu čvrstom uvjerenju da hrana posjeduje moć zbližiti čovječanstvo.


**

Doručak po mjeri slavne Jane Austen!

Mnoge scene iz romana Jane Austen događaju se tijekom doručka jer se u to vrijeme smatralo da se na temelju toga kakav doručak netko ima može izvući puno zaključaka o društvenom statusu te osobe. Smatra se da su poznata peciva Sally Lunn bila jedan od omiljenih odabira slavne engleske spisateljice, 


Sladoled od parmezana, prema receptu iz 18. stoljeća!

Ledeni deserti postoje tisućama godina. Grci i Rimljani zaslađivali su planinski snijeg medom i vinom, a u vrijeme dinastije Tang (od 618. do 906.) u Kini se fermentirano mlijeko zagrijano kamforom hladilo i prelijevalo preko leda. Do 11. stoljeća Perzijanci su već pripremali šarbat, koji je Sir Thomas Herbert poslije, nakon svojih putovanja 20-ih godina 17. stoljeća, nazvao šerbet. U SAD-u je šerbet zamrznuti voćni desert, sličan sorbetu. 


Ova fascinantna kuharica obavezno je štivo za sve ljubitelje povijesti i kuhanja. Uz nju se osjećate prosvijećeno i nadahnuto.
John Kanell, autor Preppy Kitchen

Max Miller nije samo genijalan, krajnje šarmantan i duhovit, nego je i izvrstan povjesničar. Oživljava kulinarsku prošlost, briljantno kontekstualizira stare recepte i čini ih potpuno dostupnima neustrašivome modernom gurmanu.
Ken Albala, profesor povijesti, Sveučilište Pacific

Max Miller voditelj je popularne serije Tasting History with Max Miller na YouTubeu™. Prije nego što je postao YouTube™ zvijezda, Max je radio u odjelima marketinga i filmske distribucije studija Walt Disney. Kada je zbog epidemije koronavirusa u Los Angelesu dobio otkaz, svoju je strast prema povijesnim jelima počeo pretvarati u video seriju koju je sam snimao.

U svega nekoliko tjedana od prve objave na YouTubeu™, Millerove emisije pogledalo je nekoliko stotina tisuća gledatelja koji su htjeli saznati više o povijesnim jelima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –