Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Matvejević

Otvorena pisma : Moralne vježbe

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 02/2006.
  • 208, meki uvez
  • ISBN 9532015582
  • Cijena: 15.26 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Radi se o pretisku originalnog izdanja koje se pojavljuje prvi put nakon dvadeset godina od kada je 1986. godine knjiga objavljena u "posebnim okolnostima" u vlastitoj nakladi. U to vrijeme Predrag Matvejević je nizom otvorenih pisama reagirao u obranu pisaca i intelektualaca u tadašnjoj Jugoslaviji, bez obzira na njihovu političku ili idejnu pripadnost, braneći njihovo pravo na slobodnu riječ. Neka od pisama bila su objavljivana u alternativnim glasilima, a veći je dio objavljen upravo u knjizi "Otvorena pisma : Moralne vježbe".

"U ovoj je knjizi istodobno humano i književno svjedočenje, smiona obrana slobode i duboki kozmopolitski osjećaj, kojem je strano svako nacionalno zatvaranje."
(Claudio Magris: Corriere della sera)

Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 1932. Studirao je u Sarajevu i Zagrebu. Predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 1959. do 1991. godine, kad je napustio domovinu i odabrao položaj "između azila i egzila". Zaposlio se kao profesor na pariškom sveučilištu Nouvelle Sorbonne (Odsjek za opću i komparativnu književnost). Od 1994. redovni je profesor na Odsjeku za slavistiku rimskog sveučilišta "La Sapienza" i predsjednik Znanstvenoga savjeta Mediteranskoga laboratorija u Napulju. U Evropskoj komisiji bio je član grupe zadužene za pitanja Mediterana (2003.-2004.). Počasni je potpredsjednik međunarodnoga PEN-a i jedan od utemeljitelja Asocijacije Sarajevo u Parizu i Rimu (1992).

Matvejevićev Mediteranski brevijar preveden je na dvadesetak jezika. Dobio je u Parizu "Nagradu za najbolju stranu knjigu" 1993., u Ženevi "Nagradu za najbolji evropski esej" (Charles Veillon), u Italiji nagrade "Boccaccio", "Malaparte", "Silone", "Saba" i dr. Na razne jezike prevedene su i knjige "Epistolar iz druge Evrope" (šira verzija Otvorenih pisama), "Svijet ex" i "Između azila i egzila", "Druga Venecija" ( Nagrada »Strega europeo« u Rimu).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –