Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dominique Venner

Povijest terorizma

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Marina Gessner
  • 12/2005.
  • 263, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531686300
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dugo ćemo pamtiti zrakoplove-ubojice kako 11. rujna 2001. udaraju u dva tornja Svjetskoga trgovačkog centra. Kako objasniti takve krajnosti? Kamo one vode? To su pitanja kao i brojna druga na koja odgovara knjiga "Povijest terorizma". Ona započinje povijesnim pregledom terorizma, od 1881., i ubojstva cara Aleksandra II. što su ga počinili ruski "nihilisti", nasljednici francuskih anarhista i svih drugih terorizama. Zatim slijedi sarajevski atentat koji je izazvao Prvi svjetski rat koji povezuje nacionalističku strast i tajne službe.

Nakon boljševičke revolucije iz 1917. teror se znatno pojačao. Malo poslije Prvoga svjetskog rata surova borba irske IRA-e i hrvatskih ustaša pokazuju zašto i kako dolazi do borbe malih naroda unutar višenacionalističkih zajednica za vlastito oslobođenje i što sve može utjecati na procese dekolonizacije. Od 1941. do 1945. u svim zemljama vođenje partizanskog rata uzrokuje širenje nepriličnoga ratovanja. To se brzo može utvrditi u sukobima dekolonijalizacije, zatim u revolucionarnim postšezdesetosmaškim pokušajima poput talijanskih Crvenih brigada. Istodobno se na Bliskom istoku odvija borba Palestinaca protiv Izraela. Povezana s iranskim ajatolasima ona izaziva buđenje revolucionarnoga islamizma.

Nizom tipičnih primjera Dominique Venner iznosi jednu od najdramatičnijih i najnepoznatijih povijesti. U njima se može vidjeti kako nastaju pobune, odakle dolaze sudionici, kako opravdavaju teror, čijom se suradnjom koriste. Isto se tako odmjeravaju njihove granice, njihove pobjede i njihovi neuspjesi. Razotkrivamo kako je terorizam, dijete našega doba, čudovišna figura ali katkada čak i poželjna, jer je granicu što odvaja terorizam otpora od potlačenosti i ponižavanja često vrlo teško odrediti.

Dominique Venner pisac je i povjesničar. Kod istoga je izdavača objavio "Kritičku povijest otpora", "Povijest kolaboracije", "Povijest njemačkoga fašizma 1918.-1934." te "Bijele i Crvene", "Povijest ruskoga građanskog rata 1917.-1921." Njegovu je "Povijest Crvene armije" nagradila Francuska akademija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –