Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veselko Tenžera

Sadašnjost za vječnost : Izbor iz djela

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Urednik: Zdravko Zima
  • 11/2005.
  • 410, tvrdi uvez
  • ISBN 9531786763
  • Cijena: 245.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Što je u jednoj prilici zaključio Gunter Grass, da se o ljubavi moće suditi tek kad se ona izgubi, u znatnoj se mjeri odnosi na Veselka Tenžeru. Tek kada je umro, na način koji je rijetko tko mogao očekivati, u javnosti je do pune mjere artikulirana svijest o razmjerima jednog opusa (i životopisa) koji je po svojim koordinatama, po strogosti i svjesno prihvaćenom autsajderstvu ponajprije usporediv s Matoševim.

Knjiga "Sadašnjost za vječnost" razotkriva cjelokupnu Tenžerinu poetiku. Po prvi puta u jednoj su knjizi sabrani tekstovi ponajboljeg hrvatskog feljtonista, esejista i kritičara. Kada tvrdimo da je bio kritičar, ne mislimo samo na književnost nego na kritiku kao egzistencijalni stav. Mislimo na kritiku u onom smislu u kojem ta grčka riječ podrazumijeva vještinu lučenja, odvajanja dobrog i lošeg, moralnog i ništavnog, sposobnost individualnog očitovanja u kojem nema jalovog kompromiterstva, a u čemu je Tenžera iskušavao kao rijetko tko.
Zdravko Zima

Ovi tekstovi, upravo ovako sakupljeni na jednom mjestu, zacijelo su još mnogo dublji i znakovitiji nego što su izgledali dok su izlazili u pojedinim knjigama i časopisima. Odličnim pogovorom u knjizi, Zdravko Zima koji je tekstove i priredio, razotkrio je i nepoznatu stranu Veselka Tenžere i pridonio novom čitanju Tenžerina opusa.

Veselko Tenžera (1942. – 1985.) bio je novinar, književni i likovni kritičar, esejist i feljtonist. Studirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je za najutjecajnije časopise i dnevne listove onoga vremena poput Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Starta, Studija i Danasa. Autor je likovnih monografija o Ivanu Lovrenčiću, Ivi Šebalju i Dimitriju Popoviću. Svojom lucidnošću i inteligencijom, imaginacijom i intelektualnom britkošću njegove novinske kritike i feljtoni usporedivi su s Matoševim, Šenoinim, Ujevićevim i Šoljanovim te ga bez sumnje čine jednim od najvećih imena domaće publicistike. Neke od njegovih knjiga su: "Miting", "En passant", "Sportski život", "Zašto volim TV", "Želja za dobrim kupanjem", "Šok običnosti", "Sloboda u rezervatu i druge".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –