Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Aralica

Sunce

  • Nakladnik: Verbum
  • 03/2006.
  • 397, tvrdi uvez
  • ISBN 9532350535
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman "Sunce", novo djelo Ivana Aralice još jednom pokazuje Aralicu kao pripovjedača sa nevjerojatnim smislom za stil i najsitnije detalje iz kojih filigranskom umješnošću stvara vrhunska književna djela. Okosnicu romana čini sjećanje samog autora na jedno razdoblje njegova djetinjstva koje mu se usjeklo u pamćenje i koje je umnogome odredilo i njegov životni put.

Riječ je o boravku u dječjem lječilištu na Čiovu tijekom kojega je bio okružen pažnjom, ljubavlju i dobrotom jedne od tamo službujućih časnih sestara. Opisujući sjećanja iz djetinjstva i prisjećajući se lika požrtvovne sestre Domine autor je stvorio svoje možda ponajbolje djelo.

Ovaj roman o djetinjstvu istodobno je i roman o ljudskome odrastanju, o plemenitosti, dobroti i požrtvovnosti drugih koja nas osvaja i oblikuje. Pisan s velikim nadahnućem, iznimnim spisateljskim žarom i neskrivenim emocijama, prepun slikovitih drevnih priča, ali mnogih nikada ispričanih slika, odnosa i detalja iz vlastitog života, ovaj roman još će jednom potvrditi Aralicu kao najčitanijega suvremenog hrvatskog autora.

Ivan Aralica rođen je u 1930. u Promini u dalmatinskom zaleđu. Radio je kao učitelj, upravitelj i ravnatelj u školama Dalmatinske zagore, a od 1971. godine kao profesor srednjih škola u Zadru. U romanu “Konjanik” (1971) i zbirci pripovjedaka “Opsjene paklenih crteža” (1977) Aralica pokazuje zanimanje za teme iz hrvatske povijesti te time najavljuje glavnu kreativnu fazu svojega književnog opusa u kojoj nastaju romani “Psi u trgovištu" (1979), “Put bez sna” (1982), “Duše robova” (1984) i “Graditelj svratišta” (1986).
Potkraj 80-tih piše o društveno angažiranim temama. U toj fazi nastali su naglašeno rodoljubivi roman “Majka Marija” (1992), te knjige angažiranih političkih napisa “Zadah ocvalog imperija” (1991) i “Sokak triju ruža” (1992). Do kraja tisućljeća napisao je još “Spletanje i raspletanje čvorova” (1993), “Što sam rekao o Bosni” (1995) i “I tu je kraj” (1999).

Aralica je napisao i više suvremenih romana od kojih: “Okvir za mržnju” (1987) i “Četverored” (1997), “Ambra” (2001), “Fukara” (2002), “Svetinka” (2003), kao i roman “Puž” (2004). Redovni je član HAZU.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –