Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Aralica

Život nastanjen sjenama

  • Nakladnik: Znanje
  • 12/2009.
  • 990 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531957915
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Inspirirana ratnom zbiljom devedesetih, nacionalnom povijesnom dramatikom i posve osobnim pripovjednim diskurzom, "Život nastanjen sjenama" knjiga je nostalgije i sjećanja, prohujalog vremena i opstojnosti, političkih previranja i nacionalnog ponosa, knjiga nježnosti i nasilja.

Sebi svojstvenom pripovjedačkom vještinom Aralica nas vodi kroz narativni svijet u kojem se miješaju autobiografski motivi i memoarska građa oblikujući neku vrst obiteljske sage i bildungsromana, ali isto tako, obilje historiografskih činjenica čini ovaj epistolarni roman svojevrsnom Ilijadom i Odisejom Dalmatinske zagore i nacionalnom kronikom XX. stoljeća.

Širina i gustoća Araličina jezika prošaranog lokalizmima potvrđuju da je riječ o pripovjedaču iznimne snage i istinskom književnom klasiku.

***

Ivan Aralica (Promina kraj Knina, 1930.), romanopisac, novelist i esejist, jedan je od vodećih hrvatskih prozaika druge polovice 20. stoljeća. Osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, a učiteljsku završio 1953. u Kninu. Diplomirao je 1961. na Filozofskom fakultetu u Zadru. Prvu knjigu "Svemu ima kraj" objavio je 1967. nakon čega sijedi nekoliko proznih naslova, ali tek romanom "Psi u trgovištu" (1979.) objavljenom u hitu postaje jedan od najčitanijih autora suvremene domaće književnosti.

Slijedi niz romana: "Put bez sna", "Duše robova", "Graditelji svratišta", "Okvir za mržnju", "Asmodejev šal", "Tajna sarmatskog orla", "Majka Marija", "Knjiga gorkog prijekora", "Ambra", "Fukara", "Puž" i dr., od kojih je većina doživjela više izdanja. Autor je šest knjiga političkih ogleda te nekoliko filmskih scenarija (Život sa stricem, Četverored, Konjanik) i dobitnik je niza književnih nagrada. Redovni je član HAZU-a. Član je Društva hrvatskih književnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –