Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pedro Almodovar

Patty Diphusa i drugi tekstovi

  • Nakladnik: Konzor
  • Prijevod: Dunja Frankol
  • 07/2006.
  • 189 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532240462
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada razmišljam o sudbini ove knjige, razmišljam naravno i o listama prodaje, a kad razmišljam o njima, pitam se na koju će je listu staviti, onu fikcije ili ne-fikcije? Ni ja se ne bih znao opredijeliti, jer "Patty Diphusa i drugi tekstovi" pripada i jednome i drugome žanru. Danas, s vremenskim odmakom i kad smo već duboko zakoračili u novo desetljeće, čini mi se da je Patty uistinu bila izrazit predstavnik prošloga desetljeća, onoga osamdesetih godina. Za mene su rane osamdesete bile uzbudljive godine, godine kad smo vrijeme trošili žestoko i do kraja. Nismo bili samo mladi i vitkiji nego smo se zbog nedostatna iskustva u sve bacali s oduševljenjem. Nisu nas zanimale cijene niti smo razmišljali o tržištu. Nismo još imali sjećanja, pa smo uzimali i oponašali sve što bi nam se svidjelo, i u tome smo uživali. Nije postojao ni najmanji osjećaj solidarnosti, bilo one političke, društvene, ili generacijske, i što smo više prisvajali tuđe, činili smo se samosvojnijima. Bili smo puni poleta, ali je zbog bezizglednosti naših planova, učinak bio sasvim suprotan. Droga je pokazivale samo svoje zabavno lice, a seks je bio nešto poput tjelovježbe....

Pedro Almodóvar (Calzada de Calatrava, 1949.), filmski redatelj, scenarist i producent, uz Buñuela kultno ime španjolskog i svjetskog filma. Njegov filmski opus sastoji se od dvadeset četiri filma. Osvojio je sve važne međunarodne filmske nagrade među kojima se ističu dva Oscara, dva Zlatna globusa, Zlatni lav, dvije nagrade festivala u Cannesu i šest nagrada Goya. Autor je kratke priče "Fuego en las entrañas" (Vatra u utrobi) (1981.) i kronika čija junakinja zna utažiti pokvarenu maštu i prljave strasti, a ime joj je "Patty Diphusa" (1991.). "El último sueño" (Posljednji san) prva je njegova zbirka pripovijetki.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –