Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Međurečan

Prodajem odličja, prvi vlasnik

  • Nakladnik: Konzor
  • 11/2008.
  • 140 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532242041
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Autentično ratno pismo glavna je vrednota ovog romana, koji ostaje trajna vrijednost u zbirci dokumenata kojima će se jednog dana graditi priča o ovom vremenu u kojem živimo. Time je sve rečeno, i svatko tko drži do sebe; tko želi shvatiti što smo, tko smo, i od kuda dolazimo, ne smije zatvarati oči pred pričama poput ove. Može se tu diskutirati o stilskim uresima za kosu, o (ne)definiranosti nekih likova i ostalim književnokritičarskim tricama i kučinama, no činjenica je da ovdje romaniziranih tema nedostaje, a dilema o tome je li takva okolina dobra ili loša ostaje pitanje osobnog ukusa.

(...)

Sižejno, roman funkcionira kao „roman ceste“, obilaskom nekoliko mjesta koje karakteriziraju svu uzaludnu tragediju rata. Započinje u Zagrebu, gdje uspješan odvjetnik sa skupim autom i stanom počinje pucati po šavovima, i ispod uglačane površine skupog odijela počinje se pomaljivati PTSP-ovac koji ostavlja sve i odlazi u Vukovar, u potragu za obitelji čovjeka kojeg je ubio u ratu… Među nastajućom PTSP literarnom produkcijom ovaj roman svojom autentičnom pričom strši nekoliko kopalja, i zacijelo svakome tko ga pročita više neće biti nejasno što se dogodilo kada se sljedeći put neki ratni veteran digne u zrak ili zabije autom u zid. Činjenica da se radi o književnom prvijencu ovog pisca, romanu daje dodatnu zanimljivost.

Goran Šikić ( bookmark.hr )

Više o knjizi: Prodajem odličja, prvi vlasnik

Robert Međurečan (Zagreb, 1969.) je prvim romanom, drskim antiratnim pamfletom "Prodajem odličja, prvi vlasnik" (2008.), zaslužio nominacije u svim natječajima za knjigu godine. Drugi roman "Kad jaganjci utihnu u Zdihovu" (2011.) literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti.

Osim što piše romane, piše i scenarije, svira i sklada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –