Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pilić

Doggiestyle

  • Nakladnik: Konzor
  • 10/2007.
  • 218 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532242102
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Grad ispod njih svjetluca kao i svi gradovi svijeta kad ih noću gledaš s nekog brda. Magi sjedi u autu i plače. Žiga je vani, naslonio se na kesten i gleda voljeni grad. Mislio je ozbiljno s njom, imali su planove za budućnost, jebote. Sad više nemaju ništa. Otišla je za vikend kod svojih i vratila se kao daje druga osoba.
»Šta se dogodilo, govori, znam da se nešto dogodilo?«, ponavljao je stalno.
»Ništa, što bi se dogodilo, pusti me«, ponavljala je.
Promijenio je taktiku. Dva dana je nije ništa pitao, ponašao se kao da je sve u najboljem redu iako je znao da nije. Žiga osjeti kad nešto nije u redu, ima detektor za te stvari, šesto čulo, i sedmo, i koje god hoćeš. Zato je i izveo taj manevar. Kao, sve je super, ništa nije bilo, idemo dalje. I onda ju je doveo ovamo, na njihovo staro mjesto. Tu su se prvi put ševili i gledali kako Zagreb ispod njih svjetluca kao daje Los Angeles, samo što je manji.
Nakon par šamara slomila se i priznala sve. Drolja. Kao, derala je bura, ona u bedu, izašla je van i otišla u taj, neki birc i počela plakati. Kuiš ti drolju, jebote. Izađe van i plače u birtiji. Fala kurcu, priđe joj odmah tip, kao, zašto plačeš djevojko, ovo-ono. Ko vuk i Crvenkapica, jebo ti vuk sve živo, kužiš ti spiku. Pa kao, ono, nosim baki kolače. Mislim, ne nosi nikom ništa, al to je ta spika.
Jel ima negdje na ovom svijetu neka pička da plače, a da se u blizini ne nađe barem jedan vuk da je utješi? Pa to je stara priča. Evo njega, tip je doktorirao na tješenju, cijeli život radi isto: 'Šta, veza vam je u krizi, ne znate kako dalje?'
Naravno, nije se ni snašla, a već on mota džoint i prodaje joj priču. Tješi je, šta će čovjek, kao, nemoj tako, bla-bla i složi joj jezičinu. Pa i ja bi, jebem ti mater.
»Samo smo se ljubili, ništa drugo, odmah sam se digla i otišla.«
»Ljubili se samo?«
»Da, ništa drugo, moraš mi vjerovati, Žiga. Znaš da volim samo tebe.«
»Ljubili se, veliš?«
»Pogriješila sam...«
Žiga zna sve bajke, ne možeš njemu valjat priče. Ševili su se nadrealno, do zore, jebote. Ono, drmaj, jebo ti pas sve.
»Jahao te ko kauboj konja, nemoj mene folirati.«
»Nije, Žiga, tebe mi...«
Pljas, šamarčina.
Žiga je u principu protiv nasilja nad ženama, ali čekaj malo, buraz. Kao prvo šamar nije nikakvo nasilje, a kao drugo - što ćemo s nasiljem žena nad frajerima? Jel ima tu nekakav zakon možda, budimo realni.
Sve ste radili, ono, pušenje, sisanje, lizanje, zguza, u letu, u trku...ševili ste se ko budale, znam ja te dalmoške spike. Obuko je Hajdukov dres i prašio te na pramcu brodice, nemoj meni pričati, prašio te ko Popaj Olivu, ono, megadroljo (...) ».


Izborom od 31 priče koje čine ovu knjigu, Zoran Pilić predstavlja nam se kao jedan od najperspektivnijih autora suvremene hrvatske kratke priče. Stilski dotjeran te tematski raznolik, ovaj izbor je rezultat intenzivnog jednogodišnjeg rada na komponiranju svojevrsne ljudske komedije.

Zoran Pilić rođen je u Zagrebu između dva rata. Za portal booksa.hr piše o knjigama, književnosti i svakodnevici života u jednom zagrebačkom književnom klubu. Po pričama iz zbirke "Doggiestyle" na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu izvedena je predstava "Seks, laži i jedan anđeo". S romanom "Đavli od papira" bio u finalu književne nagrade Jutarnjeg lista. Kratke priče i ulomci iz romana (i mrva poezije) prevedeni su na engleski, španjolski, njemački, poljski i makedonski jezik. Priče su također objavljivane u "Antologiji kratke europske priče" (2011.), panorami hrvatske kratke priče na španjolskom jeziku "Lengua de ruisenor" (2013.) i "Everything You Wanted, But Had No Chance to Read" (2014.) i "Zagreb noir" (2015.) na engleskom jeziku.

Do sada je objavio: "Doggiestyle", zbirka priča (Konzor, 2007.), "Krimskrams", roman (Profil, 2009.), "Đavli od papira", roman (Profil, 2011.), "Dendermonde", poezija (Sandorf, 2013.), "Nema slonova u Meksiku", zbirka priča (Fraktura, 2014.), "Kad su Divovi hodali zemljom", zbirka priča (Fraktura, 2017.), "Svijet prije tebe" (Fraktura, 2020.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –