Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pilić

Krimskrams

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2009.
  • 273 str., meki uvez
  • ISBN 9789531210454
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Krimskrams” je domaća crna komedija koja se odigrava od kraja zime do kraja ljeta 2008. godine., a u tom periodu je otprilike i nastajala. Glavni protagonisti su tri prijatelja koji se nalaze u različitim stadijima krize srednjih godina.

Na prvi pogled zajedničko im je samo to što su im očevi sredinom šezdesetih iz Drniša (i okolice) doselili u Zagreb. Ipak, ako se samo malo zagrebe po površini, jasno je da Pandža, Ž i Sale imaju još mnogo toga zajedničkog. Oni su djetinjasti, egocentrični, tašti, neodgovorni, a ponekad i bezobzirno sebični. Iza sebe, u zbroju, imaju jedan propali brak i mnoštvo propalih veza. Ukratko - oni su usred teške krize srednjih godina.

No ta kriza i ne bi bila toliko strašna da trojka stjecajem okolnosti ne otkliže u niz nevjerojatnih, ponekad jezivih, a ponekad samo bizarnih, tragikomičnih situacija koje neće dovesti u pitanje samo njihovo prijateljstvo, tek prividno čvršće od granita, nego i mnogo, mnogo više od toga.

Do kraja Pilićeva urnebesnog proznog rollercoastera koji čitatelja u ludom ritmu vodi gore-dolje kroz prostor i vrijeme - od metropole, preko Dalmatinske zagore do gotovo nevidljiva jadranskog otočića Bićerina - na poprištu će ostati nekoliko kolateralnih žrtava, a pričom će prodefilirati cijela galerija likova iz „zagrebačkog tamnog vilajeta": glumci, performeri, pisci koji u jeseni svog života otkrivaju čari kokaina, maloljetne ili ocvale ljubavnice, političari s dvostrukim državljanstvom, krčmarice, osvetoljubivi ili samo ožednjeli duhovi, novinarske ekipe iz cijeloga svijeta, vlasnik lunaparka s videoigrama iz osamdesetih, jedan slavni francuski pisac, predsjednik SAD-a,...

Kada se oluja napokon smiri, ništa više neće biti kako je nekad bilo.

“Krimskrams” je roman ispričan u ich formi i to u dvije paralelne naracijske linije gdje se poglavlja smjenuju u pravilnom ritmu. Priča je mješavina "stvarnosnog" i onoga pomaknutog, iskošenog, bliskog tragikomediji, groteski pa i iskoracima u paranormalne, paralelne svjetove. Likovi pripadaju istoj, ukletoj, generaciji X, a ponekad, na trenutke, ono što se događa u njihovom svijetu neodoljivo podsjeća na stvarnost koju proživljavamo.

Naravno, svaka sličnost sa stvarnim ljudima, kućnim ljubimcima i događajima posve je slučajna.

Zoran Pilić rođen je 1966. u Zagrebu. Radi u Centru za autizam u Zagrebu, a osim pisanja kratke proze bavi se filmom: piše kritike, uređuje kataloge, prati filmske festivale u regiji. Objavio je: "Doggiestyle" (zbirka priča 2007.), "Krimskrams" (roman, 2009.), "Đavli od papira" (roman, 2011.), "Dendermonde" (poezija, 2013.), "Nema slonova u Meksiku" (zbirka priča, 2014), "Kad su Divovi hodali zemljom" (zbirka priča, 2017).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –