Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pilić

Krimskrams

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2009.
  • 273 str., meki uvez
  • ISBN 9789531210454
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Krimskrams” je domaća crna komedija koja se odigrava od kraja zime do kraja ljeta 2008. godine., a u tom periodu je otprilike i nastajala. Glavni protagonisti su tri prijatelja koji se nalaze u različitim stadijima krize srednjih godina.

Na prvi pogled zajedničko im je samo to što su im očevi sredinom šezdesetih iz Drniša (i okolice) doselili u Zagreb. Ipak, ako se samo malo zagrebe po površini, jasno je da Pandža, Ž i Sale imaju još mnogo toga zajedničkog. Oni su djetinjasti, egocentrični, tašti, neodgovorni, a ponekad i bezobzirno sebični. Iza sebe, u zbroju, imaju jedan propali brak i mnoštvo propalih veza. Ukratko - oni su usred teške krize srednjih godina.

No ta kriza i ne bi bila toliko strašna da trojka stjecajem okolnosti ne otkliže u niz nevjerojatnih, ponekad jezivih, a ponekad samo bizarnih, tragikomičnih situacija koje neće dovesti u pitanje samo njihovo prijateljstvo, tek prividno čvršće od granita, nego i mnogo, mnogo više od toga.

Do kraja Pilićeva urnebesnog proznog rollercoastera koji čitatelja u ludom ritmu vodi gore-dolje kroz prostor i vrijeme - od metropole, preko Dalmatinske zagore do gotovo nevidljiva jadranskog otočića Bićerina - na poprištu će ostati nekoliko kolateralnih žrtava, a pričom će prodefilirati cijela galerija likova iz „zagrebačkog tamnog vilajeta": glumci, performeri, pisci koji u jeseni svog života otkrivaju čari kokaina, maloljetne ili ocvale ljubavnice, političari s dvostrukim državljanstvom, krčmarice, osvetoljubivi ili samo ožednjeli duhovi, novinarske ekipe iz cijeloga svijeta, vlasnik lunaparka s videoigrama iz osamdesetih, jedan slavni francuski pisac, predsjednik SAD-a,...

Kada se oluja napokon smiri, ništa više neće biti kako je nekad bilo.

“Krimskrams” je roman ispričan u ich formi i to u dvije paralelne naracijske linije gdje se poglavlja smjenuju u pravilnom ritmu. Priča je mješavina "stvarnosnog" i onoga pomaknutog, iskošenog, bliskog tragikomediji, groteski pa i iskoracima u paranormalne, paralelne svjetove. Likovi pripadaju istoj, ukletoj, generaciji X, a ponekad, na trenutke, ono što se događa u njihovom svijetu neodoljivo podsjeća na stvarnost koju proživljavamo.

Naravno, svaka sličnost sa stvarnim ljudima, kućnim ljubimcima i događajima posve je slučajna.

Zoran Pilić rođen je u Zagrebu između dva rata. Za portal booksa.hr piše o knjigama, književnosti i svakodnevici života u jednom zagrebačkom književnom klubu. Po pričama iz zbirke "Doggiestyle" na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu izvedena je predstava "Seks, laži i jedan anđeo". S romanom "Đavli od papira" bio u finalu književne nagrade Jutarnjeg lista. Kratke priče i ulomci iz romana (i mrva poezije) prevedeni su na engleski, španjolski, njemački, poljski i makedonski jezik. Priče su također objavljivane u "Antologiji kratke europske priče" (2011.), panorami hrvatske kratke priče na španjolskom jeziku "Lengua de ruisenor" (2013.) i "Everything You Wanted, But Had No Chance to Read" (2014.) i "Zagreb noir" (2015.) na engleskom jeziku.

Do sada je objavio: "Doggiestyle", zbirka priča (Konzor, 2007.), "Krimskrams", roman (Profil, 2009.), "Đavli od papira", roman (Profil, 2011.), "Dendermonde", poezija (Sandorf, 2013.), "Nema slonova u Meksiku", zbirka priča (Fraktura, 2014.), "Kad su Divovi hodali zemljom", zbirka priča (Fraktura, 2017.), "Svijet prije tebe" (Fraktura, 2020.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –