Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Međurečan

Krletka za glinenog goluba

  • Nakladnik: Sandorf
  • 04/2019.
  • 159 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511405
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ministrica Katarina Dežman vozi uličicama Trnja. Otpravila je službenog vozača kući i uzela svoj terenac. Iako je solidan vozač, danas vozi kao početnik. Trese je paranoja. U svakom slučajnom pogledu prolaznika traži skriveni smisao, skenira svaku neuobičajenu gestu. Petar Toma je tu negdje, prati je. 

Jedva je izdržala sjednicu Vlade. Premijer je naslutio da nešto nije u redu, ali ništa nije pitao. Samo ju je pogledavao ispod oka. Nakon sjednice, naložila je tajnici Simoni da otkaže sve sastanke za taj dan.

Na neki bolesni način, drago joj je da je Petar Toma saznao da ga traži. Sad će se stvari brže odvijati. Parkira iza trnjanske crkve. Tamo je čeka Boško, dalji rođak.

U kući iza crkve je streljana. Nigdje nikog. Boško vadi pištolj iz police, pruža ga ministrici.

– Evo, ovakvog si tražila, zar ne? Maleni kolt, baš za žensku torbicu – reče Boško.
– Cijena je koju smo dogovorili?

Boško kimne. Ministrica mu pruža svežanj novčanica.

– A sad me nauči pucati.

 

"Krletka za glinenog goluba" Roberta Međurečana krimić je koji grabi u mračne taloge hrvatske nedavne prošlosti u godini svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Hrvatska postaje viceprvak svijeta, oslikavajući tako u kontralihtu sveopću euforiju i veselje i skrivene kosture koji čekaju da budu pokopani. 

Andrija Tomaš, osuđenik za ratni zločin, nakon godina potucanja po svijetu vraća se kući progonjen savješću i još nečim, mnogo materijalnijim i opasnijim. Istodobno, novopečena ministrica unutarnjih poslova, vođena patološkim porivom, kreće u osobnu osvetu, sve ne bi li pronašla misterioznog Petra Tomu, čovjeka demonskih atributa.

U ozračju “prošlost ovdje nikad ne završava“, ta dva fokusa priče međusobno se isprepliću, nadopunjuju intrigama, korupcijom, klijentelizmom i mrtvima.

Robert Međurečan (Zagreb, 1969.) je prvim romanom, drskim antiratnim pamfletom "Prodajem odličja, prvi vlasnik" (2008.), zaslužio nominacije u svim natječajima za knjigu godine. Drugi roman "Kad jaganjci utihnu u Zdihovu" (2011.) literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti.

Osim što piše romane, piše i scenarije, svira i sklada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –