Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Harlod Barclay

Narod bez vlade : Antropologija anarhije

  • Nakladnik: DAF
  • Prijevod: Vesna Horvat
  • 10/2006.
  • 185 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 953695608X
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Anarhizam je politička filozofija koja zagovara najveću moguću pojedinačnu odgovornost i što manju koncentriranu moć - kraljevsku, diktatorsku, parlamentarnu: institucija koje se labavo podvode pod naziv "vlade" - do njezina nestanka. Anarhizam nema veze s radikalima koji bacaju bombe: on je, zapravo, svjetonazor koji je privlačio biologe, poput Kropotkina, tvorca ekologije, i antropologe. Kako bi ga zastupao, čovjek se mora u znatnoj mjeri samoodricati, jer tip zajednice koju zamišlja očito se ne može propisati.

Harold Barclay u ovoj knjizi pruža znanstveni prikaz mnogih društava koja ne prihvaćaju ideju vlasti kao prirodnu, zapravo, ona im uopće ne pada na um. Dokazi su očaravajući i odgovor su na mitologije o "primitivnom čovjeku", koje su konvencionalne političke teorije podupirale od sedamnaestoga stoljeća naovamo.

«U ovoj knjizi dokazujem da vlade nastoje usaditi u svoje narode vjerovanje da nema hitnije institucije za opstanak društva od vlade. Pokušao sam pokazati da to uvjerenje nije točno. Moglo bi biti točno jedino u mjeri u kojoj bi čovjek inzistirao na načelu dominacije i hijerarhije. Ali jedan je od prinosa antropologije u tome što je ona otkrila beskrajno mnoštvo društvenih struktura i to da uspješna alternativa vlasti u obliku vlade i države nije rijetka i neobična. I ta alternativa nije utopija.

Ne sugeriram da ti alternativni oblici trebaju biti modeli za suvremeno društvo, ali bih ustvrdio da među njima ima naznaka različitih tehnika koje osiguravaju i slobodu i društveni poredak, kako to Alex Comfort zapaža, da su oni živi primjeri naroda koji nemaju potrebu za dominacijom vlada.»

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –