Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Richard Pipes

Komunizam : Povijest intelektualnog političkog pokreta

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Nada Uglješić
  • 12/2006.
  • 228 str., meki uvez
  • ISBN 9531687269
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova je knjiga opći uvod u komunizam, a istodobno i posmrtno slovo o njemu. Naime, ako se i samo traganje za ostvarenjem savršene društvene jednakosti, koje je pokretalo komunistički usmjerene utopiste još od davnih vremena, ikad obnovi, sasvim je sigurno da se ono ne će ostvarivati po uzoru na teoriju i praksu marksizma-lenjinizma. Jer je poraz u provedbi te političke taktike bio tolik da su ga čak i prijašnji sovjetski komunisti u Rusiji i drugdje napustili u korist političkog poretka koji se sastoji od socijaldemokratskog programa protkanog nacionalizmom.

Prema tome, danas smo u mogućnosti sastaviti zaključni pregled pokreta koji je prevladavao većim dijelom dvadesetog stoljeća, kako bismo odredili je li do njegova sloma došlo zbog ljudske pogreške ili zbog nedostataka sadržanih u samoj njegovoj naravi.

Ova knjiga nije samo povijesni pregled ideologije odgovorne za smrt približno 100 milijuna ljudi ("što je za upola više od posljednja dva svjetska rata zajedno", kako u jednom dijelu knjige navodi autor), već je i razorna kritika marksizma, lenjinizma, staljinizma i svih drugih -izama 19. i 20. st. koji se, što izravno, što neizravno, vežu za komunizam.

Richard Pipes rođen je 1923. u Cieszynu (Poljska), odrastao u Varšavi, odakle je s obitelji emigrirao 1939. te se nakon nekog vremena nastanio u SAD-u gdje se kasnije i školovao. Od 1950. pa sve do umirovljenja 1996. predaje povijest na Harvardu. Sedamdesetih godina član je američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, a od 1982. do 1985. radio je i kao savjetnik predsjednika Reagana za Sovjetski Savez i Istočnu Europu. Dosad je objavio 21 knjigu, od kojih su najznačajnije: «The Russian Revolution» (Ruska revolucija; 1990.), «Property and Freedom» (Vlasništvo i sloboda; 1999.) i «Communism» (Komunizam; 2001.). Osim što je dobitnik mnoštva nagrada za povijesna istraživanja, Pipes je i počasni član Nobelova instituta te poljske i američke Akademije znanosti i umjetnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –