Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jáchym Topol

Noćni posao

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Sanja Milićević Armada
  • 02/2007.
  • 292 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660046
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
»Noćni posao» roman je između realnosti i fantazmagorije, roman o 1968. godini i odrastanju. Glavne junake, trinaestogodišnjeg Ondru i njegovog mlađeg brata Kamila otac pred ruskim tenkovima iz Praga odvodi k djedu na selo na granicu Njemačke i Poljske. U nekoliko mjeseci dječaci prolaze dramatične trenutke, oca im progoni tajna policija, oni se natječu sa seoskim dječacima u okružju mističnih planina prepunih bunkera koji skrivaju tajne iz Drugoga svjetskog rata, a na tavanu djedove kuće nalaze se papiri koje svi trebaju.

Napet, uzbudljiv, magičan, Topolov Noćni posao prikazuje Češku kakvu ne poznajemo i revoluciju 1968. iz gledišta dječaka na početku puberteta. Iz kritike:

Da je Louis-Ferdinand Céline ikada napisao roman o odrastanju, vjerojatno bi bio sličan «Noćnom poslu» Jáchyma Topola: romanu koji proganjaju furije povijesti, sa spiljama, bunkerima i tamnicama, stražarima, ubojicama i špijunima, s djetinjastim igrama skrivača i kušnjama hrabrosti koje u svakom trenutku mogu postati krvava zbilja – sve to ispričano u dahu, mješavinom umjetničkoga i svakodnevnog jezika koji vuče prema naprijed meljući stvarnost u prah.
Süddeutsche Zeitung

Jáchym Topol je odbacio suvremene teme kojima je stekao položaj kultnog autora. Odao je poštovanje staroj mudrosti, prizvao je čuda i oživio istinu mitova. Uspio se oduprijeti mašineriji kultne proze, koja se i u češkoj sredini s nekadašnje periferije počinje premještati u središte literarnog događanja. Ostao je sam. A to je ono što njegovu pisanju ide u prilog.
Host

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –